Stiri din tulcea

Lipsa medicilor și ambulanțelor din Deltă discutată de prefect cu ministrul Sănătății

august 18, 2021

„Prefectul județului Tulcea, Marcel Ivanov a avut luni 16 august, la Ministerul Sănătății, o întrevedere cu ministrul Ioana Mihăilă, pentru a discuta problemele din sistemul de sănătate tulcean.”, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Întâlnirea a fost cerută de însuși prefectul Marcel Ivanov, în primul rând pentru a urgenta procedura de achiziție a celor cinci ambulanțe navale solicitate luna trecută prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Valoarea estimată a celor 5 ambulanțe navale este de 28.560 mii lei.

Pentru Delta Dunării, Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea are disponibilă doar o singură ambulanță navală funcțională, ceea ce face imposibilă desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor privind asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în rezervație.

Potrivit directorului cancelariei prefectului, Dragoș Popa, procedura de achiziție nu ar trebui să dureze mai mult de 3 luni:

„În ceea ce privește achiziția de ambarcațiuni, urmează să se scrie caietul de sarcini și să se facă înregistrarea pe SEAP. În maximum 3 luni estimăm că putem avea ambulanțele!”

a declarat pentru Radio Delta directorul cancelariei prefectului, Dragoș Popa.

Totodată, prefectul Marcel Ivanov a discutat cu ministrul Sănătății Ioana Mihăilă și despre problema deficitului de medici de familie din Delta Dunării, dar și de lipsa medicilor de specialitate din Spitalul Județean de Urgență Tulcea, în special medici pentru copii.

” Nu avem suficienți pediatri. Nu avem cardiolog pediatru, nefrolog, oncolog sau pneumolog pentru copii. Nu este normal pentru județul Tulcea. Deficitul este mare și la medici de familie. Avem nevoie în total de 122 de medici de familie în județ, avem doar 85. În urban este un deficit de 18 medici de familie, în rural 19 medici. În Crișan, Maliuc, Pardina, Sfântu Gheorghe nu este niciun medic de familie.

a mai declarat pentru Radio Delta directorul cancelariei prefectului, Dragoș Popa. Acesta este de părere că specialiștii pot fi atrași cu anumite măsuri de stimulare, precum asigurarea în județul nostru a unui loc de muncă și pentru soțul sau soția medicului care și-ar dori să să vină să muncească în Deltă sau la Spitalul Județean Tulcea.