La finalul unui studiu cu privire la calitatea actului medical în sistemul de sănătate românesc, despre siguranța pacientului în actul medical, realizat de Observatorul Român de Sănătate, la inițiativa Asociației Ayan, s-a ajuns la concluzia că „în România nu există încă o cultură a raportării erorilor bine înrădăcinată în practicile sistemului medical, cu efecte negative inclusiv la nivelul procesului de învățare din greșeli”, numărul de unități sanitare care nu au raportat anul trecut niciun eveniment advers asociat actului medical fiind de 217, adică 42% din cele 513 înregistrate la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), conform unui comunicat al Observatorului Român de Sănătate primit la redacție.
Dintre erorile raportate, jumătate au fost cauzate de nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecțiilor asociate asistenței medicale.
„Studiul a fost realizat în contextul în care pandemia de Covid-19 a evidențiat vulnerabilitățile sistemelor de sănătate din întreaga lume, inclusiv din România. Astfel, am analizat siguranța pacientului concentrându-ne pe erorile care apar în actul medical, cu scopul final de a contribui la îmbunătățirea practicilor de siguranță a pacientului. Acest lucru este imperios necesar pentru creșterea calității asistenței medicale și a încrederii populației în actul medical. Prin acest studiu ne propunem și să creăm o platformă de dialog între autorități, medici și pacienți, astfel încât să poată fi găsite soluţii concrete în beneficiul tuturor părţilor implicate.”, a declarat Constantin Radu, Director Executiv Observatorul Român de Sănătate.
În legislația din România lipsește o definiție clară a conceptului de “eroare medicală” în concordanță cu terminologia recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană, sistemul actual de raportare vizând evenimentele adverse asociate asistenței medicale, care prin definiție includ doar erorile medicale cu consecințe asupra pacientului, dar erorile medicale se referă și la acele greșeli ce apar în asistența medicală care nu au consecințe asupra pacientului, mai scrie în comunicat.