Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
august 26, 2021

Eroarea făcută marți de ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, legată de valoarea salariului minim net aduce în discuție un lucru pe care poate puțini români îl știu: în România salariul minim brut are mai multe valori, iar valoarea netă este diferită în funcție de o serie de factori, relatează avocatnet.ro.

Salariul minim brut pe economie este de 2.300 lei pe lună, valoarea stabilită de Guvern la începutul anului, din care se scad contribuțiile sociale – 25% pentru contribuția la pensie și 10% contribuția la sănătate, pentru a fi asigurat în sistemul public de sănătate – și impozitul pe venit, de 10%.

Totuși, la calculul salariului trebuie să ținem cont și de deducerea personală a fiecărui salariat.

Nivelul maxim al deducerii personale de care poate beneficia cineva care lucrează cu normă întreagă și primește salariul minim brut de bază este:

  • 405 lei, pentru cineva care nu are nicio persoană în întreținere;
  • 565 lei, pentru cine are o persoană în întreținere;
  • 725 lei, dacă sunt două persoane în întreținere;
  • 885 lei, pentru trei persoane aflate în întreținere și
  • 1205 lei, dacă cineva are patru sau mai multe persoane în întreținere.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș a explicat, pe pagina sa de socializare, modalitatea de calcul a salariului minim net. Astfel, dacă o persoană are trecut în contractul individual de muncă un salariul minim brut de 2.300 lei, va primi, în mână, 2.300 lei minus 35%, reprezentând contribuțiile sociale, ceea ce rezultă 1.495 lei. Din suma rezultată se va scădea deducerea personală (în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere), iar rezultatul va reprezenta suma la care se aplică impozitul pe venit de 10%, iar salariul minim este următorul:

  • fără persoane în întreținere, impozitul pe venit este de 109 lei, iar salariul net este de 1.386 lei;
  • pentru o persoană în întreținere, impozitul pe venit este de 93 lei, iar salariul net este de 1.402 lei;
  • pentru două persoane în întreținere, impozitul pe venit este de 77 lei, iar salariul net este de 1.418 lei;
  • pentru trei persoane în întreținere, impozitul pe venit este de 61 lei, iar salariul net este de 1.434 lei;
  • pentru patru sau mai multe persoane în întreținere, impozitul pe venit este de 29 lei, iar salariul net este de 1.466 lei.

Concluzionând, cel mai mic salariu pe care un lucrător din România îl poate primi în mână poate fi de 1.386 lei.

Pe de altă parte, salariul minim brut pentru care sunt încadrați pe funcții ce necesită studii superioare este un pic mai mare decât cel garantat pe țară. Conform HG 937/2018, salariul minim brut pentru cei cu studii superioare este de 2.350 de lei.

Aplicând aceeași regulă ca și în cazul salariului minim brut pe țară, ce primește în mână un lucrător cu studii superioare, după scăderea contribuțiilor și a impozitului pe venit în funcție de deducerea personală aplicabilă, este:

  • fără persoane în întreținere, salariul net de 1.415,25 lei;
  • pentru o persoană în întreținere, salariul net de 1.431,25 lei;
  • pentru două persoane în întreținere, salariul net de 1.477,25 lei;
  • pentru trei persoane în întreținere, salariul net de 1.463,25 lei;
  • pentru patru sau mai multe persoane în întreținere, salariul net de 1.495,25 lei.

Un alt tip de salariu minim brut există în construcții și este de 3.000 lei.

Salariaților din construcții nu li se aplică impozitul pe venit (sub scutiți prin Codul fiscal de plata celor 10% din salariu) și nici contribuția la sănătate, având de plată doar o cotă redusă pentru contribuția la pensii – în loc de 25%, cât plătești alți lucrători, ei plătesc 21,25%. Deoarece nu plătesc impozit pe venit, acestor salariați nu li se aplică prevederile deducerii personale.

Astfel, în mână, salariații din construcții vor primi 2.362,5 lei.

Concluzionând, cel mai mic salariu minim în mână îl va primi lucrătorul fără studii superioare care nu are persoane în îngrijire, de 1.386 lei, în timp ce angajatul din construcții va primi cel mai mare salariu minim net din țară, de 2.362,5 lei pe lună.

(sursă info și foto: avocatnet.ro)