Marile corporații din România s-au pregătit activ pentru introducerea certificatului verde, derulând campanii interne de convingere a angajaților să se vaccineze, mai ales a celor care interacționează cu publicul, relatează economedia.ro.
Proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins, la finalul lunii octombrie, de plenul Senatului, după ce nu a obținut suficiente voturi favorabile. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru, fiind vorba despre o lege organică. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, așa că proiectul mai are o șansă. În această perioadă, discuțiile continuă în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Conform informațiilor disponibile, una dintre propuneri e acordarea unei perioade de grație de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, perioadă în care testele celor nevaccinați sau netrecuți prin boală să poată fi decontate de stat.
Proiectul de lege care introduce obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă este însă deocamdată blocat, iar ședința decisivă de luni a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a fost amânată, scrie G4media. Motivul este că Florin Cîțu, președintele PNL, și-a schimbat radical poziția și a anunțat că nu este de acord ca statul să plătească testele celor nevaccinați.
”E o tergiversare care perpetuează insecuritatea epidemiologică”, a declarat pentru G4Media.ro Adrian Wiener (USR), membru al Comisiei de Sănătate. ”Nevaccinații să își plătească singuri testele”, a spus luni Cîțu.
- Datele din mediul privat arată un grad de vaccinare peste media țării, companiile care au răspuns solicitărilor Economedia spun că au implementat intern campanii de informare pro vaccinare, dar nimeni nu se grăbește deocamdată cu introducerea certificatului verde, până la apariția legii care ar cere acest lucru.
Ce prevede proiectul
Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.
Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.
Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.
În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.
Cum se pregătesc marile companii pentru certificatul verde?
BCR are “un procent foarte bun de angajați vaccinați”, conform reprezentanților băncii. “Noi am lansat, încă din februarie, o campanie internă intensivă de conștientizare a importanței vaccinării, asumată inclusiv de top managementul băncii. În cadrul acestei campanii, am dezvoltat o secțiune informativă specială pe platforma internă de comunicare a băncii, care este actualizată săptămânal, am organizat zeci de întâlniri online și fizice cu cei mai cunoscuți medici, specialiști în sănătate publică și psihologi, la care au participat, de fiecare dată, sute de colegi, atât la București, cât și etapizat, în mai multe orașe din țară, și promovăm periodic mărturii video și scrise ale colegilor care au trecut fie prin vaccinare, fie prin boală. În plus, oferim colegilor noștri care se vaccinează câte o zi liberă, conform legislației în vigoare”, precizează reprezentați BCR pentru economedia.ro.
ING are o “politică de încurajare a vaccinării”, dar banca nu a introdus, deocamdată, certificatul verde, menționează Dana Ceaușu, PR Manager pentru economedia.ro. “La ING, respectăm diversitatea de opinii și alegerile personale, inclusiv pe tema vaccinării, însă politica noastră este una de încurajare a vaccinării. În eventualitatea în care certificatul verde va deveni obligatoriu, ING va implementa ajustările operaționale necesare pentru a respecta măsurile în vigoare la momentul respectiv”, au transmis reprezentanții ING.
În cadrul Raiffeisen Bank, 76% persoane sunt vaccinate și 3% imunizate natural, menționează Irina Kubinschi, director executiv Resurse Umane pentru bancă. În ceea ce privește introducerea certificatului verde, reprezentanții băncii spun că așteaptă și ei forma aprobată a legii.
Peste 55% dintre angajații companiilor Grupului E.ON România s-au vaccinat până în prezent, au transmis reprezentanții companiei din Energie. „Suntem pregătiți, fie să introducem obligativitatea certificatului verde, fie să ne continuăm activitatea pe baza modelului deja amintit cu toate măsurile de protejare a angajaților. Analizele noastre ne indică faptul că nu va fi afectată activitatea prin această impunere a certificatului verde, deoarece în cadrul companiilor grupului E.ON funcționează de câteva luni un model de lucru, pe baza informațiilor legate de vaccinare, a trecerii prin boală și a testelor rapide anti-COVID-19, puse la dispoziție de companie, pentru a fi efectuate periodic de către angajații care încă nu s-au vaccinat. Imediat ce vaccinul a devenit disponibil în România am continuat cu mesaje de informare a angajaților noștri, transmise săptămânal, privind beneficiile acestei soluții împotriva COVID-19, mesaje emoționale de sensibilizare, transmise inclusiv de către personal medical avizat să încurajeze vaccinarea”, precizează compania.
Aproape 70% dintre angajații companiilor Enel sunt vaccinați la aceasta dată, au transmis reprezentanții companiei. “O dată cu începerea campaniei naționale de vaccinare, Enel a amenajat în propriile sedii din București și din Constanța centre de vaccinare pentru angajați și familiile acestora și a acordat zile libere plătite salariaților care s-au vaccinat. În urma acestor demersuri, aproape 70% dintre angajații companiilor Enel sunt vaccinați la aceasta dată, unii dintre aceștia inclusiv cu a treia doză. De altfel, conform regulilor interne, pentru a limita cât mai mult expunerea la riscuri asociate Covid-19, prezența în sediile și în magazinele Enel este condiționată de existență fie a unui certificat de vaccinare, fie a unei dovezi privind un test negativ. Companiile Enel vor continua să respecte legile și reglementările în vigoare și să-și desfășoare activitatea în conformitate cu acestea”, au menționat reprezentanții Enel.
Oficialii Dacia nu au transmis date privind procentul de vaccinare în cadrul grupului. “Nu avem această cifră și nici nu o putem avea, deoarece respectăm prevederile GDPR care nu permit prelucrarea de informații cu caracter personal”, a menționat Silviu Sepciu. “Am respectat, respectăm și vom respecta întotdeauna legislația din România. Toate măsurile pe care le vom lua vor fi în conformitate cu legislația din Romania”, au transmis reprezentanții Dacia.
(Sursă info: economedia.ro, g4media.ro, Sursă foto: adevarul.ro)