Pentru că ar fi trebuit să expire la sfârșitul acestui an, Guvernul a adoptat vineri un proiect de act normativ ce stabilește că ajutorul de stat de care beneficiază în prezent agricultorii din țara noastră, respectiv un nivel al accizei la motorina mai scăzut, se va aplica până în 31 decembrie 2023.
Proiectul de hotărâre, ce mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, stabilește ca ajutorul de stat pentru agricultori să se acorde până la sfârșitul anului 2023, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.
Ajutorul de stat pentru agricultori se acordă, după regulile stabilite de HG 1.174/2014, de cinci ani și, dacă nu s-ar prelungi, ar trebui să expire la sfârșitul acestui an.
La modul concret, această schemă de ajutor stabilește că cei fac agricultură, indiferent de forma de organizare (producători agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și/sau persoane juridice, grupuri de producători etc.), beneficiază de un preț mai mic al motorinei utilizate pentru lucrările agricole, rezultat din aplicarea unei accize mai mici.
“Rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare este (…) de 21 euro/ 1.000 litri”, scrie în HG 1.174/2014. Asta înseamnă că acciza pentru motorina utilizată în agricultură este de aproximativ 102 lei/ 1.000 de litri.
Pe de altă parte, Codul fiscal stabilește că, în mod normal, acciza la motorină pentru acest an este de 1.518 lei/ 1.000 de litri. De altfel, dacă nu apar modificări, aceeași valoare se va aplica și-n următorii doi ani.
De reducerea substanțială a prețului motorinei pot beneficia, conform HG 1.174/2014, agricultorii care depun anual o cerere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, document ce trebuie să conțină informații legate de suprafețele de teren pe care le lucrează și/sau efectivele de animale/păsări/ albine/viermi de mătase pe care le dețin, deoarece ajutorul se acordă în funcție de aceste valori.
În acest context, reamintim că, de la 1 ianuarie 2020, s-a renunțat la supraacciza aplicată combustibililor vânduți în țara noastră (introdusă în 2017), ceea ce, teoretic, înseamnă prețuri mai mici la carburanți.