Energia electrică, gazele naturale şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, relatează presa centrală.

Așadar, în intervalul septembrie 2020 – septembrie 2021, preţurile la energie electrică au urcat cu 24,65%, la gaze naturale cu 20,55%, iar uleiul comestibil s-a scumpit cu 23,84%.

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult. Plătim acum cu aproape 25 lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Și pentru gaze plătesc românii acum cu peste 20% mai mult decât în vara anului trecut, dar sezonul marilor scumpiri la gaze abia de-acum începe.

Și prețurile de la pompă au crescut în ultimul an. Potrivit datelor INS, un litru de combustibil costă acum cu peste 14% mai mult ca în august 2020. Dacă anul trecut șoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum trebuie să scoată din buzunar circa 6 lei.

În ceea ce priveşte alimentele, pe lângă uleiul comestibil, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit cartofii – cu 12,61%, dar și citricele şi alte fructe meridionale – care s-au scumpit cu 21,03%.

În schimb, ouăle s-au ieftinit cu 2,24%, iar fructele proaspete cu 0,53%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri au fost consemnate la alte servicii (plus 6,81%), cele de apă, canal, salubritate (5,84%) şi serviciile poştale (5,55%). Serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 0,17%.

Inflația a urcat în septembrie la 6,3%, mult peste estimările anterioare ale Băncii Centrale. Potrivit unor estimări ale economiștilor șefi din bănci, prețurile ar putea crește la finalul anului cu circa 7%, fenomenul inflaționist afectând nu doar România, ci întreaga lume.

Pețurile au crescut mult peste așteptările analiștilor chestionați de Bloomberg (consensul era de 5,8%) atât la produsele alimentare cât și la cele nealimentare și la servicii. Potrivit celui mai recent comunicat al Băncii Naționale a României, actualele evaluări relevă perspectiva creșterii ratei anuale a inflației la valori semnificativ mai înalte pe orizontul scurt de timp decât cele anticipate anterior.

(Sursă info: hotnews.ro, digi24.ro, ziare.com, Sursă foto: Getty Images)