Stiri din tulcea

Donarea de sânge – Care sunt cele 8 Beneficii ?

iunie 25, 2021

Nevoia de sânge din această perioadă pandemică, ce este justificată atât de cazurile grave provocate de virusul Sar-Cov-2 cât și de reducerea numărului de donatori, influențată și de restricțiile impuse în context Covid-19, este mare peste tot în lume, dar fiecare din noi poate influența în bine situația prin faptul că fie va dona sânge măcar o dată în viață, fie, dacă nu îndeplinește toate cerințele, va vorbi cu cei din jur despre acest lucru, despre beneficiile unui astfel de gest:

1. În primul rand, donarea de sânge poate salva vieţi, fiind posibil ca din sângele donat o singură dată sa fie ajutate până la 3 persoane !
2. După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește; riscul de accident vascular și de paralizie se reduc cu până la 30%.
3. Adeverință pentru 1 zi liberă de la locul de muncă, sau o zi scutire pentru elevi, studenți și militari în ziua donării
4. Adeverință pentru reducere la abonamentul pentru transportul în comun
5. Se acordă 7 tichete de masă.
6. La fiecare donare se pierd 650 de calorii.
7. Monitorizarea stării de sănătate
8. Efectuarea testelor de laborator din sângele recoltat: grupa sanguină, Rh D, hepatită B, C, HIV, HTLV, ALT, lues, etc. și eliberarea Buletinelor de analiză la cerere.

Dar, așa cum apare și pe pagina oficială a Primăriei Tulcea, în care se subliniază că este nevoie urgent de toate grupele sanguine, sunt și 8 condiții necesare pentru a putea dona sânge:
1. Vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
2. Greutate de peste 50 de kilograme
3. Puls regulat, între 60 – 100 de bătăi pe minut
4. Tensiune arterială sistolica cuprinsă între 100 și 180 mmHg
5. Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni
6. Femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lauzie, sau în perioada menstruală
7. Să nu fi consumat grăsimi sau alcool cu 48 de ore înaintea donării
8. Să nu fie în curs de administrare un tratament pentru afecțiuni precum hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice și boli endocrine.
Centrul de Transfuzii Sanguine Tulcea are sediul pe strada Alunisului nr 15, programul de recoltare fiind între orele 7:30 – 10:00

„1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesităţile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.” (UMF ‘’Carol Davilla”)