Stiri din tulcea

Discuții la Prefectură și ARBDD pe noul plan de investiții ITI Delta Dunării, pentru următorul exercițiu financiar

decembrie 10, 2021
Întâlniri ieri la Prefectura Tulcea și ARBDD cu reprezentanții ITI Delta Dunării, pentru a se pune la punct lista cu noile investiții care se vor demara în județul Tulcea cu bani europeni din exercițiul financiar următor, prin mecanismul ADI ITI Delta Dunării.
Ambulanțe și nave de intervenție noi pentru SAJ Tulcea și ISU Delta Tulcea:
La Prefectură, întâlnirea s-a desfășurat între coordonatorul ITI Delta Dunării, subprefectul cu atribuții de prefect, Nicolae Topopeanu și reprezentanții instituțiilor din Sănătate și Situații de Urgență: Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,DELTA” al județului Tulcea și Direcția de Sănătate Publică Tulcea.
Scopul întâlnirii a fost necesitatea identificării necesarului de investiții pe domeniile Sănătate și Situații de Urgență pentru viitoarea perioadă de programare 2021-2027. Din discuții s-a desprins, în primul rând, urgentarea modernizării parcului auto și naval al Serviciului Județean de Ambulanță Tulcea! De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a avansat necesitatea achiziției de nave pentru intervenții de urgență în Delta Dunării. Totodată, Prefectura a avansat ca prioritate identificarea soluțiilor prin care medicii de familie să poată beneficia de o rețea locală de cabinete medicale.
Pe Sănătate, Mecanismul ITI are deja intervenții importante în comunitatea tulceană, prin finanțarea unor investiții fără precendent pentru mordernizarea și extinderea Spitalului Județean de Urgență Tulcea, iar Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Tulcea și Constanța se află printre beneficiarele proiectului Viziune care presupune achiziția de autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciale de intervenție și salvare la înălțime și autospeciale de descarcerare!
Subvenții în piscicultură și investiții pe zona de pescuit și acvacultură:
La ARBDD, coordonatorul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Sorin Zaharcu, a discutat ieri cu guvernatorul Rezervației, Atena Groza, despre oportunitățile de finanțare pe care noua etapă de finanațare 2021-2027 le poate oferi în teritoriul RBDD.
S-au avansat propuneri de proiecte pe zona de biodiversitate, iar, printre altele, unul dintre subiectele de interes pentru comunitățile din Deltă a vizat necesitatea identificării unor surse de finanțare care să aducă măsuri compensatorii pe zona de
pescuit și acvacultură.
Guvernatorul Atena Groza a precizat că ARBDD nu dispune la ora actuală de niciun instrument prin care să vină cu măsuri compensatorii pentru resursele aflate în declin. În acest context, Sorin Zaharcu a spus că ADI ITI Delta Dunării are capacitatea de a mișca lucrurile într-o direcție care să genereze soluțiile așteptate.
Noi putem să facem o sugestie, de exemplu, ca în Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021 – 2027 să fie acțiuni și din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) care să vină cu intervenții pe zona aceasta de subvenții în piscicultură
a declarat coordonatorul ITI Delta Dunării, Sorin Zaharcu. Acesta a adăugat că o soluție cu care să se vină în compensarea limitărilor impuse pentru protecția resursei piscicole poate să fie finanțarea unor investiții care să sprijine comunitățile din Deltă și care să genereze venituri pentru localnici.
La discuțiile de la ARBDD a fost prezent și inginerul Iulian Nichersu, din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”, care a vorbit la rândul său despre necesitatea orientării ITI Delta Dunării și către proiecte care să combată schimbările climatice în rezervație.
Atât la Prefectură, cât și la ARBDD, la finalul discuțiilor, coordonatorul ITI Delta Dunării, Sorin Zaharcu, a atenționat reprezentanții instituțiilor implicate că viitoarele proiecte pentru comunitatea tulceană trebuie identificate în următoarele săptămâni:
Dorința mea este ca până în 31 decembrie propunerile să plece către reprezentanții Băncii Mondiale pentru a putea să construim următoarea etapă de programare. Această estimare a bugetului ne va ajuta pe noi să ne atingem obiectivele
a precizat coordonatorul ADI ITI Delta Dunării.
(Sursă info și foto: comunicat ITI Delta Dunării)