Stiri din tulcea

Din decembrie, de ajutorul pentru încălzirea locuinței ar putea beneficia mai multe persoane

noiembrie 30, 2020

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței poate fi cerut anual, în perioada rece, de către persoanele fizice cu venituri mici. Pentru a veni în sprijinul acestora, autoritățile vor să mărească pragul de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzire, ceea ce ar duce la creșterea numărului de beneficiari. Măsura apare într-un proiect de ordonanță de urgență, ce se află pe ordinea de zi a ședinței de azi a Guvernului.

La modul concret, proiectul de ordonanță ce va fi discutat azi la Guvern prevede majorarea, până la 1,6 ori indicatorul social de referință (ISR), adică până la 800 lei, a nivelului maxim al veniturilor sub care trebuie să se afle persoanele fizice pentru a putea solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Acestă valoare va fi majorată de la 1,5 ISR, adică 750 lei, în cazul ajutorului acordat pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri și de la 1,572 ISR, 786 lei/persoană, în cazul familiilor ce solicită ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat.

Majorarea pragului, în cazul încălzirii locuinței cu energie termică din sistemul centralizat, nu se va face și pentru persoanele singure, deoarece pragul maxim al veniturilor este acum de 1,082 de lei.

În același timp, ținând cont de faptul că, de principiu, calculul pentru acordarea ajutorului se face până la jumătate lunii octombrie, se stabilește și că „drepturile solicitate pe parcursul sezonului rece să fie aprobate ținând cont de noua limită de venituri”, după cum apare în nota de fundamentare a proiectului. Asta înseamnă că noul nivel al veniturilor maxime se va aplica din decembrie.

Deși cererile pentru ajutor trebuie depuse până pe 15 octombrie, OUG 70/2011, ce stabilește cadrul legal al acordării acestui ajutor, prevede că acestea pot fi depuse și ulterior. Însă în aceste cazuri ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase la momentul depunerii cererii.

Pe de altă parte, cel puțin teoretic, este ultimul an (sezonul rece 2020-2021) în care ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în forma stabilită de OUG 70/2011, deoarece, din sezonul rece 2021-2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Altfel spus, acest supliment va înlocui ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Atenție! Proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
sursa: avocatnet.ro