Delta Dunarii rămâne paradisul pelicanilor creți, este concluzia celui mai recent recensământ al acestei specii realizat în România.
Numărătoarea pelicanilor creți a fost coordonată de către Societatea Ornitologică Română și s-a desfășurat pe întreg arealul de distribuție a speciei, predominant în Bazinul Dunării, Dobrogea, zona costieră, Bărăgan și Lunca Prutului. Rezultatele obținute arată că populația de pelicani creți rămâne stabilă.
În Delta Dunării au fost formate echipe mixte în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD Tulcea). Fiecare echipă a avut în componență un inspector ecolog din partea ARBDD. Majoritatea suprafețelor din Deltă au fost monitorizate cu echipe pe teren, dar și prin survol, precizează SOR într-un comunicat de presă.
În total au fost numărate 629 de exemplare de pelicani creți, dintre care 424 adulți. Dintre toate zonele vizitate, cum era de așteptat, în Delta Dunării au fost observate mai mult de jumătate din exemplare (371).
Numărătoarea pelicanilor creți a avut loc în cadrul ”Pelican Way of LIFE”, unul dintre cele mai importante proiecte aflate în derulare pentru protejarea pelicanilor creți, specie clasificată la nivel internațional drept „aproape amenințată”. Numărătoarea sincron a fost realizată în toate țările partenere din proiect: România, Ucraina, Bulgaria și Grecia. În plus, au mai participat la numărătoare încă patru țări importante pentru distribuția speciei: Turcia, Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru.
În Delta Dunării cei mai mulți pelicani creți se găsesc pe Insula Ceaplace, de pe lacul Sinoe, zonă strict protejată!
(sursă info și foto: sor.ro)