Stiri din tulcea

Decolmatarea mai multor canale din Delta Dunării bate pasul pe loc! ARBDD ar putea pierde bani europeni!

ianuarie 24, 2022

Firma care trebuia încă din toamna anului trecut să înceapă decolmatarea mai multor canale din Delta Dunării, nu s-a apucat până în prezent de nicio lucrare, anunţă ARBDD!

Cele două proiecte câştigate de firma respectivă vizează decolmatarea zonelor Dunavăţ-Dranov, Razim-Sinoe, Sinoe-Istria-Nuntaşi, respectiv Şontea-Fortuna, Matiţa-Merhei şi Somova-Parcheş, valoarea totală a acestora fiind de 13.037.15,21 lei, respectiv 35.910.901,99 lei. Proiecte cofinanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional
Infrastructură Mare 2014 2020, care ar trebui finalizate până la 31 decembrie 2023! Proiecte avizate de Ministerul Fondurilor Europene încă din toamna anului 2019!

Am solicitat firmelor responsabile cu decolmatările să prezinte explicaţii privind întârzierea şi să refacă integral graficul lucrărilor pentru a vedea dacă ne mai putem încadra în termenii contractuali. În funcţie de răspuns, se vor aplica sancţiuni sau se va merge mai departe, dacă graficul actualizat va fi unul fezabil

a declarat Atena Groza, guvernatoarea ARBDD, pentru Agerpres.

Aceasta a mai declarat că până acum reprezentanţii societăţii care ar trebui să efectueze lucrări în cadrul celor două proiecte au susţinut fie că nu au echipamente, fie că ele s-au defectat.

Conform contractelor încheiate, se pot aplica sancţiuni, penalizări, în funcţie de perioadele de întârziere

a adăugat Atena Groza.

Singurele lucrări care se execută în momentul de faţă în Delta Dunării, sunt cele prevăzute în proiectul „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice din habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice – complexele lacustre Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu”. Acesta vizează adâncirea cu aproximativ 50% a opt canale cu o lungime totală de 34,069 kilometri şi are o valoare de 14.286.221,78 lei.

Prin cele trei proiecte ale căror contracte de finanţare au fost semnate la sfârşitul anului 2019 în Deltă, până la finele anului viitor, ar urma să se decolmateze canale cu o lungime totală de circa 150 de kilometri.

Sursă info: agerpres.ro