Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
noiembrie 25, 2021
Holocaustul şi istoria evreilor, va fi de la anul disciplină de studiu în şcoli! Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului, relatează g4media.ro.

Așadar, legea prevede introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, ca parte a trunchiului comun începând cu anul şcolar 2023-2024.

„Cadrele didactice care predau disciplina ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate, în ţară sau în străinătate”, mai prevede legea.

De asemenea, în lege este stipulat faptul că Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic şi Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, la propunerea Consiliului de onoare, acordă premiul anual „Constantin Karadja” cu ocazia zilei de 9 octombrie, „Ziua Holocaustului”. „Premiul ‘Constantin Karadja’ se acordă cetăţenilor români şi străini, instituţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, pentru merite deosebite în prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor Holocaustului, dezvoltarea programelor educaţionale şi de cercetare privind Holocaustul din România, precum şi promovarea combaterii antisemitismului”, se arată în lege.

Alexandru Muraru, cercetător ştiinţific, profesor asociat la Facultatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, specializat în istoria Holocaustului şi comunismului, de altfel unul dintre iniţiatorii acestei legi, susţine cu tărie necesitatea studierii Holocaustului ca materie de sine stătătoare.
La 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi, cel mai sângeros masacru al populaţiei evreieşti de pe teritoriul României, puţini supravieţuitori mai stau astăzi mărturie vie a persecuţiilor perioadei 29 iunie – 3 iulie 1941. Povestea lor poate fi spusă mai departe prin generaţia celor de astăzi şi de mâine, prin măsuri educative de conştientizare.
Trebuie să acţionăm ca, pe lângă zidurile încă şi astăzi ciuruite de gloanţe, să păstrăm memoria lor în cărţile şi manualele de istorie pentru a ne reaminti de ceea ce nu trebuie să mai repetăm vreodată.
spune Alexandru Muraru. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, spune că ziua în care s-a decis ca istoria evreilor să devină disciplină obligatorie este una „istorică“. Este, spune ambasadorul, „o zi care încununează eforturile României de a-şi confrunta trecutul cu onestitate, dar mai ales de a promova educaţia despre Holocaust. Fără a învăţa din tragediile istoriei nu putem spera la un viitor mai bun“, relatează ziarul Adevărul.
Concluzia Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România este că, în timpul Holocaustului, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni. În Holocaust au pierit şi aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată sub conducere maghiară, precum şi 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte ţări din Europa. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care va pregăti manualele şcolare alături de Ministerul Educaţiei, spune în ultimul raport că incidentele care conţin elemente şi simbolistică antisemită au cunoscut o intensificare.

(Sursă info și foto: g4media.ro, adevarul.ro, emm.ro, Foto Holocaust: Facebook/ Yad Vashem: World Holocaust Center, Jerusalem)