Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
noiembrie 25, 2021

BNR pune în circulație, din 1 decembrie, o nouă bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, precizează Banca României, relatează Digi24.

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei.

Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească

anunță BNR.

Astfel, Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, va fi prima femeie pe o bancnotă românească.

Consiliul de Administrație al BNR a ținut să onoreze, prin această decizie, o femeie erou din Marele Război pentru Reîntregire. Prin alegerea Ecaterinei Teodoroiu, ofițer al armatei române, pentru bancnota de 20 de lei, Banca Națională a României încearcă să susțină în societatea românească valorile adevărate pe care această femeie erou le-a susținut prin sacrificiul ei.

a declarat, pentru Observatorul militar, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. (…) Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului

potrivit comunicatului de presă transmis de BNR.

Anul trecut, o comunitate online a demarat o campanie denumită Femei pe bancnote, prin care s-a intenționat valorificarea și valorizarea contribuției esențiale a femeilor în societatea românească. Fondatorii campaniei au demarat și o petiţie pe care românii din întreaga lume au semnat-o. De asemenea, pe internet, au apărut mai multe variante de bancnote, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu.

Ecaterina Teodoroiu, pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni (astăzi parte a oraşului Târgu Jiu), judeţul Gorj, şi a luptat în Primul Război Mondial. Contribuţia sa iniţială la eforturile armatei române a constat în activitatea de infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetaşi Domnul Tudor.

La 14/15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, toţi cercetaşii au fost chemaţi să intre în serviciile auxiliare ale armatei, în rândurile lor aflându-se şi Ecaterina. Pierderea în luptă a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe tânără să ia hotărârea de a lua calea frontului.

La 22 august 1917, au avut loc bătăliile de la Varniţa şi Muncelu. Acţiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare a fost oprită de armata română, iar în cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent, fiind lovită de două gloanţe în piept. Ultimele sale cuvinte, dar pline de însufleţire şi patriotism, au fost: Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!

Osemintele Eroinei de la Jiu sunt depuse în sarcofagul din centrul municipiului Târgu Jiu, monument care este creaţia Miliţei Petraşcu. Respectul românilor faţă de jerfa supremă a Ecaterinei Teodoriu s-a manifestat după război, prin dezvelirea mai multor monumente în diferite oraşe ale ţării.

(Sursă info și foto: observatornews.ro, digi24,ro, presamil.ro – Trustul de presă al Ministerului Apărării)

Group 17

Cauta