Îl sărbătorim astăzi, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru), Izvorâtorul de Mir. Marele Mucenic este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman.

Izvoare istorice ne spun că în secolul al III-lea Sfântul Dumitru, care era un nobil sau ofițer militar, a fost martirizat cu lancea, în timpul prigoanei anticreștine sub conducerea împăratului Dioclețian, ca urmare a faptului că și-a mărturisit credința pentru Isus Hristos. Așa a ajuns să fie întruchipat în majoritatea icoanelor ca sfânt militar cu lance și sabie.

Tradiția populară românească spune că Sfântul Dimitrie este vestitorul iernii. Sfântul Dimitrie este considerat și patronul pastorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

În credința populară românească se spune că dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dimitrie desfrunzește codrul și usucă toate plantele. Există credința că în această zi, căldura intră în pământ și gerul începe a-și arăta colții.

Sfântul Dimitrie are și o floare asociată în credința populară, de altfel singura floare care înfrunta toamna – dumitrița. Pentru că de ziua Sfântului Dimitrie se prăznuiesc strămoșii, dumitrița este adusă deseori ca omagiu la morminte.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, iar acest lucru se vede prin numărul mare de români care îi poartă numele. Dumitru este un nume românesc. Derivat din termenii grecești „de” ce are semnificația de pământ și „meter” ce are semnificația de mama, Demeter înseamnă „mama pământului” și este asociat cu latinescul Demetrius. Potrivit statisticilor, 315.895 de români îşi sărbătoresc onomastică de sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Dintre aceştia, 38.195 sunt femei, iar 277.700 sunt bărbaţi. Majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastică la dată de 26 octombrie poartă numele de Dumitra (29.941), Dumitriţa (6.580), Mitra (480), Dumitrica (383), Demetra (340) sau Dumitrana (337). Dintre bărbaţîi care îşi sărbătoresc onomastică la această dată, cei mai mulţi poartă numele de Dumitru (261.437), Mitică (8.112), Dimitrie (5.393) sau Dumitrache (1.036). Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima. Nume de femei care sunt sărbătorite: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Demetra, Dumitrana, Mita, Dumitriţa, Mimi.

Mâine, 27 octombrie, Biserica Ortodoxă mai sărbătorește un sfânt cu același nume, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorilor Bucureștiului.

(Sursă info și foto: Wikipedia, crestinortodox.ro, cuvantul-ortodox.ro, ziarulunirea.ro, g4media.ro, Pinterest)

Group 17

Cauta