Indiferent că vor cumpăra bunătățile de Craciun și Revelion din magazine sau le vor prepara acasă, românii vor plăti mai mult în acest an pe ele, chiar și cu 25%, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu pentru Agerpres, relatează spotmedia.ro.
Producătorii români vor păstra, cel puţin în această perioadă, preţurile actuale la alimente, oricum majorate deja cu 15-20%, chiar dacă înregistrează costuri suplimentare şi influenţe semnificative din cauza scumpirii energiei, gazelor naturale şi a nutreţurilor, a precizat Frumosu.
Însă, începând de anul viitor, va exista cu siguranţă o actualizare a acestor prețuri, mai susţine Frumosu.
„Oricum la o parte din alimente preţurile au crescut deja. Nu este sfârşitul şi sigur nu este o veste bună. La pâine şi produse de panificaţie preţurile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui în jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că mai erau stocuri… pentru că noi importăm cam 80 chiar 85%… s-a exportat carne de porc, începând de acum câteva luni, chiar sub preţul de cost al fermierilor români, lucru ce i-a încurcat teribil de tare…
Probabil o creştere la carnea de porc s-ar putea vedea abia după 1 ianuarie şi va fi cam de 10%, pentru că orice majorare a preţurilor pe fondul puterii de cumpărare scăzute a românilor va conduce la scăderea vânzărilor
Din discuţiile pe care le-am avut deja cu anumiţi producători, cam toţi încearcă, de fapt, în afară de scumpirile care există deja, să păstreze preţul cât pot. Nu putem să băgăm mâna în foc pentru comercianţi, cu toate că şi ei au cheltuieli suplimentare în perioada următoare cu energia, transportul, combustibilul. Efectele creşterii preţurilor la energie, gaze, combustibili, nutreţuri ar putea conduce la creşteri destul de mari. De exemplu, influenţa acestor preţuri într-un kilogram de carne de pasăre se duce undeva spre 60%.
Este evident că se încearcă cât se poate această menţinere a preţurilor. Cu scumpirile care au fost, mai mult ca sigur că ele vor fi actualizate undeva începând cu 1 februarie.
Eu cred că în panificaţie, în afară de creşterea de 15-20% până în acest moment, se va adăuga mai mult ca sigur 10-15% şi aici creşterile reale, influenţate de tot ceea ce se întâmplă, conduc undeva spre 60%. Este foarte mult. Dacă urmărim evoluţia din anii anteriori a preţului la produsele alimentare – şi mă refer strict la producătorii români – aceştia nu au scumpit decât în momentul în care nu au mai putut respira. Ori, lucrul acesta se va întâmpla categoric după 1 ianuarie”, a explicat Dragoş Frumosu.
Așadar, pentru același coș de cumpărături făcut în preajma Crăciunului – față de anul trecut, românii vor plăti și cu 20% mai mult.
(Sursă info: spotmedia.ro, Sursă foto: realitatea.net)