Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iulie 27, 2021

Pompierii militari din cadrul ISU „Delta” Tulcea au intervenit astăzi pentru localizarea și lichidarea mai multor incendii, astfel:

Două echipaje din cadrul Secției de Pompieri Măcin au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de miriște de grâu din aproprierea localității Jijila.
Militarii au fost sprijiniți de localnici cu 3 tractoare, pentru a stopa arderea.
Incendiul, ce s-ar fi putut extinde la lanurile de grâu din apropiere, a fost lichidat după aproximativ o oră.
În urma evenimentului au ars aproximativ 10 hectare de miriște de grâu.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere.
La locul evenimentului au fost prezenți și membri din cadrul SVSU Jijila.

5 subofițeri din cadrul Stației de Pompieri Babadag cu o autospecială de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată la marginea localității Ceamurlia de Jos.
Au ars aproximativ 600 mp de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș.
Fumatul în locuri neprotejate corespunzător, a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

Pe raza localității Colina au acționat două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, împreună cu membri SVSU Murighiol pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată.
În urma evenimentului au ars 2 anexe gospodărești în suprafață de aproximativ 20 mp și vegetație uscată pe o suprafață de circa 1 hectar.

În apropierea localității Iazurile, au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pompierii militari ai Detașamentului de Pompieri Tulcea pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta generalizat la întreaga autoutilitară cu degajare de fum și se propagase
la miriștea și lanul de grâu din apropiere.
Incendiul a fost stins în limitele găsite, fiind afectat autoturismul în proporție de 90% și aproximativ 5 hectare de miriște și lan de grâu.
Cel mai probabil evenimentul a fost provocat de un scurtcircuit.

Alte două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Tulcea cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă împreună cu lucrători SVSU Valea Nucarilor au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la marginea localității Agighiol.
În urma evenimentului au ars aproximativ 4 hectare de vegetație uscată și gunoi ce grajd.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.

Din fericire, în urma tuturor acestor evenimente nu s-au înregistrat victime sau persoane rănite.

Astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești.

De aceea, reamintim și facem apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
⛔️ este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2),
reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
✅ se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale
nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Foarte important!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!