Persoanele care intră în România din zone/țări/teritorii cu grad de risc epidemiologic ridicat nu trebuie să stea în carantină, dacă și-au făcut vaccinul anticoronavirus. Însă excepția se aplică doar dacă vaccinul este administrat complet (în două faze), iar de la ultima administrare au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România. De asemenea, sunt exceptați de la intrarea în carantină și cei care au intrat în contact direct cu o persoană infectată, dar care s-au vaccinat – atât timp cât și aici au trecut cel puțin zece zile de la momentul vaccinării și până la momentul contactului.
Potrivit celei mai recente hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, nr. 4/2021 (din 18 ianuarie 2020), persoanele care intră, de astăzi, pe teritoriul României dintr-o țară/zonă/regiune cu risc epidemiologic ridicat nu trebuie să stea în carantină, dacă pot prezenta o dovadă că și-au făcut vaccinul anticoronavirus. În concret, ei trebuie:
  • să aibă un document din care să reiasă că și-au făcut vaccinul și
  • administrarea vaccinului să fi fost completă (în două faze, în fiecare administrându-se câte o doză).
De asemenea, sunt scutiți de carantină și cei care au intrat în contact direct cu o persoană infectată, atât timp cât au trecut cel puțin 10 zile de la vaccinare până la momentul contactului.

Atenție! Hotărârea CNSU nu conține nicio listă cu privire la producătorul vaccinului – singurul lucru care este precizat, expres, e că vaccinul trebuie să fie împotriva coronavirus. Asta înseamnă că, cel puțin în teorie, o persoană ar trebui să scape de carantină indiferent de cine a produs și distribuit vaccinul administrat.

Group 17

Cauta