Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
martie 4, 2021

În urma cu 44 de ani, în data de 4 martie 1977, la ora 21:22, s-a produs un seism cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, 7,2 potrivit altor surse și o durata de aproximativ 56 de secunde, fiind catalogat ca cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României și unul dintre cele mai puternice seisme produse în ultimul secol, în Europa cu efecte devastatoare: peste 1.570 de victime, din care aproximativ 1.400 numai în București, la nivelul întregii țări fiind aproximativ 11.300 de răniți și circa 35.000 de locuințe s-au prăbușit, după cum apare și pe ro.wikipedia.org.

Cutremurul , al cărui epicentru a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km, s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, unda de șoc resimțindu-se aproape în toți Balcanii, în nord ajungând până în Moscova și Sankt Petersburg.

În tara, în nord-estul Munteniei și sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului iar pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren.

Printre victimele cutremurului s-au numărat și câteva personalități marcante ca regizorul Alexandru Bocăneț, scriitorul Anatol. E. Baconski, solista Doina Badea sau actorul Toma Caragiu.

Group 17

Cauta