Stiri din tulcea
Azi putem spune : „La multi ani , Dunăre !”

În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării , unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, al doilea fluviu ca mărime din Europa, după Volga, împreună cu oamenii și viața sălbatică care depind de acesta, această zi marcând semnarea în data de 29 iunie 1994 a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, ce a avut loc la Sofia, în Bulgaria, potrivit informațiilor transmise de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) : „Sărbătoarea aduce un omagiu rolului vital pe care îl joacă Dunărea și afluenții săi în viața oamenilor din țările riverane Dunării: furnizarea de apă, hrană, recreere, producția de energie hidroelectrică, piscicultură, etc”.
Pentru a marca acest eveniment, ARBDD va organiza activități de informare și conștientizare, sub îndrumarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare și Educație Ecologică ale instituției, respectiv în localitățile Crișan, Chilia, Sulina și Tulcea.
Și Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea sărbătorește această zi, organizând, în parteneriat cu Administrația Națională „Apele Române” S.G.A. Tulcea, un concurs tematic de desene, eseuri și poezie intitulat „TAINELE DUNĂRII”, azi fiind programată festivitatea de premiere la Sala Bibliotecii Județene ”Panait Cerna”, unde vor fi anuntați castigatorii și se vor acorda diplome și premii pentru fiecare secțiune în parte : Premiul I, Premiul II, Premiul III si Mențiune.
Scopul concursului a fost acela de a descoperi și încuraja tinerii care au aptitudini artistice să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze lucrări originale pentru a sărbători Ziua Dunării.
Știați că….
– Până la vărsarea sa în Marea Neagră, Dunărea parcurge 2 860 km
– Suprafața bazinului hidrografic al Dunării este de 817 000 km2
– Izvorăște din Munții Pădurea Neagră (loc. Donaueschingen, Germania) și se varsă în Marea Neagră
– Ia naștere prin unirea a trei izvoare: BREG, BRIGACH, DONAU QUELLE și se unește cu marea prin trei brațe: Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe, formând Delta Dunării
– Traseul fluviului străbate 10 țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.
– Cele mai mari cantități de apă care se varsă în Dunăre provin din Alpi și Carpați.
– Debitul de intrare în Deltă: 6 350 m3/s
– Distribuția debitului pe cele 3 brațe: Chilia 58%, Sulina 19%, Sf. Gheorghe 23%
– Delta Dunării este a doua ca mărime din Europa ( după delta râului Volga)
– Delta Dunării este situată pe teritoriile a două țări: România și Ucraina
– Suprafața totală a Deltei Dunării este: 4 180 km2 din care: 84 % – 3 510 km2 în România și 16 % – 670 km2 în Ucraina