Stiri din tulcea

Azi este Ziua Poliției Române

martie 25, 2021

Data de 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, a fost stabilită ca zi a Poliției Române în anul 2002 prin Legea nr. 218 , deoarece simbolul creștin al Bunei Vestiri se află pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române, după cum scrie pe wikipedia.ro

Agia era instituţia care a avut atribuţii poliţieneşti până în 1848, în cele două Principate Române, Țara Românească și Moldova.

Prin aceeași lege 218 se stipulează că ”Poliţia Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”.
Dar chiar de ziua lor, poliţiştii protestează în Piaţa Victoriei.

„Guvernul şi Parlamentul au legiferat, afectând drepturile economice şi profesionale ale familiei noastre ocupaţionale, ale pensionarilor şi ale celorlalţi angajaţi din România, dar şi pe fondul încălcării grosolane a drepturilor omului în România”, au scris reprezentanţii Federaţiei şi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI , care poartă pancarte cu înscrisuri ca : „Suntem în linia 1 de combatere a pandemiei. Peste 12.600 de angajaţi MAI infectaţi. 10% rata îmbolnăvirilor în MAI”, „Protestăm împotriva discriminărilor şi abuzurilor” sau „Subfinanţarea Poliţiei ucide. Cerem dotarea cu echipamente adecvate misiunilor încredinţate”.

sursa : Agerpres