Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
aprilie 22, 2021

Ziua Mondială a Pământului, instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru a reaminti fiecăruia că Pământul și ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții, se sărbătorește din 2009, în fiecare an, la data de 22 aprilie.

În urma cu aproximativ jumătate de secol (acum 51 de ani), pe data de 22 aprilie 1970, în Statele Unite, milioane de oameni au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva impactului negativ al celor 150 de ani de dezvoltare industrială, după cum apare și pe pagina de socializare ARBDD.

În prezent, Ziua Pământului este un eveniment global și în fiecare an mai mult de un miliard de persoane din peste 190 de țări participă la cea mai mare zi de acțiune a lumii civice, in acest an tema Zilei Pământului fiind ”Restaurăm planeta Pământ” (Restore Our Earth) – un îndemn la acțiune colectivă știind că doar împreună putem preveni dezastrele viitoare ale schimbărilor climatice și ale distrugerii mediului.

În acest context, Rețeaua Ziua Pământului ne îndeamnă să ne alăturăm evenimentelor digitale live dedicate acțiunilor pentru climă.

Pe site-ul WWF Romania, de exemplu, de Ziua Pământului se transmite un gând bun pentru planetă :

„Știați că există peste un milion de baraje construite pe râurile din Europa? Baraje care, printre altele, blochează căile de migrație pentru pești. Sturionii ‼ reprezintă una dintre speciile afectate de acest lucru, barajele de pe Dunăre constituind una dintre cauzele declinului lor.
30% din peștii și moluștele din Europa se află într-o stare slabă de conservare, mai slabă decât oricare alt grup de specii, potrivit datelor EU Environment.

Eliminarea barajelor constituie cea mai eficientă măsură de restaurare pentru biodiversitate și redresare economică, conform unei analize WWF.

Râurile și zonele umede fac casă bună cu viața sălbatică, dar acestea se află sub o presiune uriașă cauzată de baraje.
Un studiu asupra a doar 3% din barierele existente pe râurile din Europa arată un potențial de reconectare pentru aproape 50.000 de Km de râuri!!
WWF a întocmit un raport pentru a stabili ce baraje pot fi demolate în Europa, cu scopul de a reconecta râurile cu viața sălbatică.

Group 17

Cauta