Această zi, ce este marcată anual în data de 21 mai, oferă prilejul de a aprofunda înţelegerea valorilor diversităţii culturale şi de a promova obiectivele Convenţiei UNESCO privind protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, adoptată la 20 octombrie 2005.
Anul acesta, cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, pe site-ul Națiunilor Unite (www.un.org) se face referire la impactul COVID-19 asupra sectorului cultural, titrează Agerpres.
Concret, se vorbește despre evenimentele culturale anulate, instituţiile culturale închise, practicile culturale comunitare suspendate, siturile din Patrimoniul Mondial UNESCO fără vizitatori, creşterea riscului de jefuire a unor situri culturale şi de braconaj la siturile naturale, dar și despre artiştii care nu pot face acestei situaţii şi sectorul turismului cultural, toate afectate grav de această pandemie în întreaga lume, fiind un impact social, economic şi politic ce afectează dreptul fundamental al accesului la cultură, drepturile sociale ale artiştilor şi creatorilor profesionişti, precum şi protecţia unei diversităţi de expresie culturală. „Această criză în desfăşurare riscă să ducă la adâncirea inegalităţilor făcând comunităţile vulnerabile.” mai scrie pe site-ul citat.
În cadrul campaniei sale #ShareOurHeritage, UNESCO acţionează în vederea promovării accesului la cultură. Cu sprijinul Google Arts & Culture, UNESCO a lansat o expoziţie interactivă online, prezentând obiective înscrise pe lista Patrimoniului Mondial din întreaga lume.
Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale.