În anul 1986, în Statele Unite ale Americii, apărea o nouă sărbătoare intitulată Ziua Națională a Îmbrățișărilor (National Hug Day), dar cum ea s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, a devenit Ziua Internațională a Imbratisarilor, potrivit explicațiilor psihologilor, apariția unei sărbători de acest fel fiind strâns legată de nevoia oamenilor de afecțiune, siguranță, dragoste și confort interior.
Sunt bine cunoscute beneficiile îmbrățișărilor, căci, așa cum reiese din studiile specialiștilor, ele sunt un “medicament” bun atât pentru suflet și minte, cât și pentru trup.
Îmbrățișările transmit un mix de sentimente cu efecte pozitive asupra organismului uman: dragoste, afecțiune, sinceritate, putere, îmbărbătare, siguranță, empatie.
Îmbrățișările eliberează în organism oxytocina – hormonul fericirii, reduc tensiunea arterială, asigurând un risc mai scăzut persoanelor cu probleme de inimă, scad nivelul cortizolului, hormonul stresului, relaxează mușchii și alungă durerile din organism, asigură un somn mai odihnitor, ajută și la reglarea sistemului hormonal.
Conexiunea realizată în timpul îmbrățișărilor duce la creșterea încrederii în forțele proprii și a stimei de sine.
Efectele îmbrățișărilor la copii sunt și mai puternice și cu atât mai importante, primul pas absolut normal pe care îl face orice părinte când bebelușul său plânge fiind o îmbrățișare, prin care îi transmite că este protejat și iubit.
Potrivit tradiției evenimentului, oricine poate îmbrățișa orice persoană, chiar și una necunoscută.