Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iulie 20, 2021

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București (INCDPM) alertează autoritățile tulcene și române și cere măsuri imediate de exterminare a somnului african apărut brusc în Deltă!

„Institutul a transmis în decursul zilei de ieri o notă de informare către autoritățile relevante din domeniu, ca urmare a apariției în zona Deltei Dunării a speciei de somn african (Clarias gariepinus).

Astfel, ținând cont de faptul că această specie posedă caracteristici de adaptare la condiții de mediu diferite și poate deveni un factor letal pentru producția ihtiologică naturală, Consiliul Științific al INCDPM a propus realizarea unui studiu care vizează prezentarea situației din teren și implementarea unor măsuri imediate pentru limitarea răspândirii acesteia.

Realizarea investigațiilor, elaborarea și implementarea de măsuri active, pot contribui la eradicarea acestei specii din mediul natural și protejarea complexelor de ecosisteme care alcătuiesc mediul acvatic dunărean și deltaic, iar autorități precum ARBDD sau ANPA ar trebui să asigure suportul necesar pentru implementarea acestora.”, a anunțat directorul institutului Gyorgy Deak pe pagina sa de socializare.

Mai mult, specialistul nu crede că este de așteptat până la iarnă, pe motiv că somnul ar putea muri din cauza temperaturilor scăzute din România, așa cum preciza și ARBDD săptămâna trecută.

„Sunt unii experți care spun că nu trebuie să ne facem griji pentru că iarna acesta nu rezistă și dispare, dar nu știu dacă este chiar așa, pentru că noi avem o zonă în care și iarna apa este caldă. Iar dacă se refugiază în acea zonă poate să revină și să facă ravagii. Nu e așa de simplă problema și nu trebuie adoptată tactica struțului, ignorând problema.”, a declarat directorul INCDPM Gyorgy Deak într-un interviu acordat presei centrale și postat pe pagina sa de socializare.

Acesta este de părere că somnul african trebuie exterminat de urgență!

„După ce se identifică zona aproximativă, trebuie trecut la exterminarea lor. Nu depinde de noi și nu știu dacă se face din prima. Dar, dacă continuăm monitorizarea și se extinde zona infectată de această specie, atunci putem să extindem soluția și în alte zone. Trebuie gândit un sistem dinamic și flexibil. În al doilea rând, în zona în care apa este caldă și iarna trebuie luate alte măsuri ca să nu le permită să se refugieze acolo. Aceasta ar fi situația în Deltă și în Dunăre. Altă problemă este că pescarii sportivi îl aruncă înapoi în apă din cauza ordinului de prohibiție, dar prohibiția nu are nicio legătură cu specia invazivă. Autoritățile ar trebui să-i informeze și să ia măsuri pentru că altfel dacă noi refacem populația din Deltă și avem această specie invazică care distruge puietul și ecosistemul, nu cred că e bine”, a mai precizat Gyorgy Deak.

ARBDD Tulcea, însă, nu ia în calcul prea curând astfel de măsuri:

„Eradicarea unei specii non-native și mai ales a celor invazive s-a dovedit a fi costisitoare și cu mari incertitudini asupra îndepărtării din noul habitat, în consecință este dificil de a avansa masuri efective de îndepărtare a somnului african despre care nu sunt cunoștințe asupra biologiei a potențialului invaziv în regiunea Rezervației Biosferei Delta Dunării.”, a transmis ARBDD Tulcea într-un comunicat de săptămâna trecută.

Gyorgy Deak, directorul INCDPM este unul din salvatorii speciei de sturioni din Deltă, care-i monitorizează, marchează și le studiază comportamentul și zonele de migrare. Acesta avertizează autoritățile că somnul african poate mânca tot puietul de sturion eliberat în apele Dunării pentru refacerea speciei.

Group 17

Cauta