Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iulie 15, 2021

Sezonul căpuşelor a început odată cu creşterea temperaturilor şi desfăşurarea de activităţi în aer liber! Medicii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenți, mai ales atunci când ajung în zone împădurite sau în parcuri, în special acolo unde iarba nu a fost cosită, relatează Digi24.

Riscul este cu atât mai mare, cu cât din cauza căldurii ne îmbrăcăm sumar şi este expusă o mai mare suprafaţă de piele! Primul sfat pe care îl dau medicii este acela de a nu ne așeza direct pe iarbă și de a purta pantaloni lungi în cazul în care ne plimbăm prin iarbă mare.

Căpuşele sunt niște insecte parazite care ne mușcă pentru a se hrăni cu sânge. Ele pot transmite bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Dacă nu reuşim să depistăm la timp o mușcătură de căpuşă sau mai mult căpuşa fixată pe piele, există riscul instalării acestei boli, care, conform specialiștilor, este supranumită şi „boala cu 1.000 de feţe”! Și asta pentru că boala afectează întregul organism, iar simptomele ei mimează alte boli! Totodată, reacţia faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om.

Cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătură, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari şi de aceea este important ca după orice ieşire la iarbă verde sau dacă petrecem mai mult timp în spaţii verzi cu tufişuri, pe sub arbori, să verificăm toată suprafaţa corpului, căutând o eventuală excrescenţă.

Doctorul Virgil Musta spune că insecta se poate extrage din piele și acasă, dar este foarte important să o îndepărtăm fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. „Soluția cea mai bună este să luăm un tampon de vată îmbibat în alcool sau iod pe care să-l punem timp de 5 minute pe căpuşă. Prin această manevră căpuşa slăbeşte prinderea de piele şi, astfel, reuşim să o scoatem uşor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, a declarat, pentru Digi 24, Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

În cazul în care căpuşa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic!

(sursă info și foto: Digi24)