Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să conecteze gratis clienții casnici la rețelele pe care le administrează, urmând să-și recupereze costurile de racordare din facturile consumatorilor, potrivit unei legi ce se va aplica începând de mâine. De fapt, această lege introduce obligația și pentru distribuitorii de energie electrică, după ce, în octombrie, racordarea la gaze a devenit gratuită pentru clienții finali casnici.
La modul concret, Legea nr. 290/2020, ce se va aplica începând de mâine, stabilește că, pe lângă oferirea unei soluții de racordare și comunicarea condițiilor în care se poate face asta, operatorii de distribuție energie electrică vor fi obligați să racordeze toţi solicitanţii la sistemul de distribuție.

În continuare, Legea 290/2020, prin care, de fapt, se modifică Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, prevede că, “[î]n cazul clienților casnici, operatorul de distribuție are obligația racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire.

Poate cea mai importantă prevedere a legii apărute recent stabilește că [r]ecuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – n. red.)”.

Așadar, pentru a se putea face gratuit racordarea clienților casnici la rețelele de curent electric, ANRE trebuie să emită, exact așa cum a făcut în cazul racordării la gaze, un set de norme, ce vor stabili exact pașii ce trebuie urmați.

Parlamentarii au motivat adoptarea măsurilor prin faptul că legislația în vigoare “prevede obligația operatorului de distribuție a gazelor naturale de racordare a clienților casnici, urmând ca recuperarea costurilor să se realizeze potrivit normelor emise de ANRE”.

Scopul reglementării de mai sus a fost extinderea, cât mai rapidă, a rețelelor și asigurarea accesului mai multor persoane la rețelele de gazele naturale, prețurile folosite în trecut pentru racordare împiedicând multe gospodării să opteze pentru utilizarea acestui combustibil.

În acest context, parlamentarii au considerat că este necesară reglementarea în mod simetric a obligației operatorului de distribuție a energiei electrice să racordeze consumatorii casnici la rețea, prevedere firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modernă”.

Sursa:avocatnet.ro
Group 17

Cauta