Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea implementează un proiect european prin care vor construi 33 de platforme artificiale pe mai multe lacuri şi canale din Deltă pentru creşterea gradului de conservare a nurcilor europene din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Avem pretendenţi de locuire a celor 33 de platforme ce vor fi construite în zona de nord a Lacului Furtuna, respectiv alte platforme în insulele artificiale Dranov 1 şi 2. Actualmente nurcile sunt aflate în plin proces de hranire, dar şi de strângere de hrană peste iarnă. Cu cât strânge mai multă hrană (peşti, broaşte, tritoni), cu atât mai puţin va fi nevoită să caute hrană la iarnă!
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării și în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea, implementează proiectul „Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincție a populaţiei de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România ‐ SAVE E-MINK-RO” (2017-2020)”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate.
precizează ARBDD în pagina de socializareSalvarea nurcii europene – Save EMinkRo
Cele mai ridicate densităţi de nurci europene au fost întregistrate pe canale cu maluri înalte, inclusiv platforme artificiale.
Astfel, nurcile europene dar şi o serie de alte elemente de biodiversitate vor avea noi zone pentru necesităţile de reproducere (creşterea progeniturii) şi hrănire.
 
Platformele vor avea 100 de metri lungime. Vor fi plantate sălcii pe toate aceste platforme, pentru a avea cât mai multe zone de adăpost, pentru nurcile europene, dar şi alte specii periclitate.
Extindrea suprafeţelor propice habitatelor de nurcă (prin supraînălțarea malurilor de canal – can centura Nord – L. Furtuna şi renaturarea ostroavelor Dranov 1 şi 2) reprezintă principalele măsuri concrete de conservare a nurcii europene în RBDD în cadrul acestui proiect!
Canalul de centură a Lacului Fortuna este poziţionat în nordul Lacului Fortuna, între Lacul Fortuna şi Canalul Şontea, delimitat în partea de vest de Canalul Păpădia Nouă şi la est de Gârla Şontea. Este un canal fără circulaţie, fiind colmatat şi blocat de vegetaţie. Lungimea acestui canal este de 7630ml şi are o lăţime medie de 20m. Lungimea acestui canal intersectează canalele de legătură între Lacul Fortuna şi Canalul Şontea, respectiv canalele S24 şi S25.
Proiectarea 3D a fost realizată în programul SketchUp Pro a platformelor de pământ, din zona canalului de Centură a Lacului Fortuna.
Lucrările de design şi proiectare au fost realizate în cadrul proiectului „Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincţie a populaţiei de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România ‐ SAVE E-MINK-RO” (2017-2020)”, subactivitatea A.3.2. „Întocmire Documentatii (Studii teren, SF, PT, DDE, DTAC) si asistenta tehnica” (coordonator: Paula Pindic).
(Sursă info şi foto: Facebook ARBDD)
Group 17

Cauta