Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
decembrie 13, 2021
ARBDD împreună cu specialiștii Societății Ornitologice Române sunt în Delta Dunării în aceste zile pentru a efectua numărătoarea de iarnă a pelicanilor creți, în zone din rezervație unde exemplare din această specie pot fi prezente înaintea unui potențial îngheț.
 
Dacă e mijloc de decembrie, e numărătoarea de iarnă a pelicanilor creți. Specialiștii SOR împreună cu voluntarii noștri sunt pe teren în mai multe zone din țară, acolo unde exemplare din această specie pot fi prezente înaintea unui potențial îngheț: pe Valea Mostiștei, în zona Iezer Călărași, pe Valea Oltului inferior și la confluența Oltului cu Dunărea, la Bistreț, în Delta Dunării și zona lagunară, precum și în siturile din sud-vestul Dobrogei (Bugeac, Oltina, Dunăreni, Vederoasa). În deplasările din Delta Dunării și zona lagunară echipele noastre sunt însoțite de agenții de la ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării – partener în acest proiect.
Am primit din teren câteva imagini de la această importantă acțiune de monitorizare a pelicanilor creți, specie prioritară pentru conservare.
Vom reveni cu cifre și detalii la finalul acțiunii, care este parte din proiectul Pelican Way of LIFE.
transmite Societatea Ornitologică Română pe pagina sa de socializare.

În planul de monitorizare a efectivelor de pelicani creți a fost inclusă numărătoarea din decembrie cu scopul de a vedea care sunt concentrațiile din aria de distribuție a speciei înainte de potențialul îngheț, care ar putea avea loc în ianuarie.  Acțiunea se înscrie în planul de monitorizare a acestei specii, derulat în cadrul proiectului paneuropean Pelican Way of Life.

Pelicanul creț este o specie clasificată drept „Aproape Amenințată” pe Lista Roșie IUCN. Rolul acestor numărători este în primul rând de a stabili de la un an la altul care sunt zonele preferate pentru iernare și dispersie ale populației de pelicani creți din bazinul Dunării inferioare, și respectiv de a identifica amenințările la adresa speciei în aceste zone.

La recensământul din iarna trecută, în România, între 12 și 14 decembrie 2020 au fost numărați 567 pelicani creți în zonele preferate de aceste păsări în timpul iernii. Suplimentar, în zilele următoare au fost numărați încă 62 de pelicani în zona Maliuc și respectiv Sulina, în Delta Dunării!

(Sursă info și foto: sor.ro)

Group 17

Cauta