Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iulie 14, 2021

Au apărut noi imagini cu somnul african în apele Deltei Dunării. Sunt imagini de la pescari, din bărci, cu somnul african viu sau mort, după ce a fost capturat în vintire. Se poate observa cu ușurință că este vorba despre pești mari, maturi, care ar fi putut fi scăpați în apele Deltei de undeva anume.

Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a declarat pentru news.ro că într-o singură zi au fost capturate zece exemplare de somn african.

„Ieri au fost capturate zece exemplare în zona Dunărea Veche, exemplare destul de mari, care arată că răspândirea acestui tip de peşte este una destul de mare… Din discuţiile cu specialiştii rezultă că această specie de peşte este una foarte agresivă şi dacă nu se iau urgent măsuri vom avea mari probleme asupra resursei piscicole din Deltă”, a declarat Cătălin Țibuleac.

ARBDD Tulcea a anunţat, marţi, că a transmis institutelor de cercetare din Galaţi şi Brăila exemplare din specia de somn african descoperită de pescari în rezervaţie, urmând să facă publice măsurile care se impun. Guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu, a declarat pentru Agerpres că prezenţa somnului african în Deltă a fost semnalată în ultimele două săptămâni.

„Este un peşte de cultură care se găseşte în amenajările din Ardeal. E un peşte de provenienţă africană, seamănă cu somnul, nu are potenţial de creştere la fel de mare ca somnul, are o culoare închisă şi este semnalat în ultimele două săptămâni, din câte ştim noi. Am intrat în posesia câtorva exemplare pe care le-am dat la institutelor de cercetări din Galaţi şi Tulcea să ia analize. Considerăm că, dacă populaţia este foarte mare, pot fi efecte importante asupra ihtiofaunei autohtone şi atunci trebuie să fim foarte atenţi la evoluţia ei”, a afirmat guvernatorul Munteanu.

La rândul său, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak, a afirmat că trebuie luate măsuri urgente pentru a proteja rezervele de sturioni!

„Este o situaţie destul de gravă, pentru că această specie va mânca orice poate să mănânce, iar din punctul acesta de vedere va fi o problemă pentru populaţia de peşti de dimensiuni mici mai ales… puietul de sturion care trebuie să ajungă în Marea Neagră, nu ştiu dacă o să mai ajungă în aceste condiţii.”, a menţionat directorul INCDPM.

Gyorgy Deak a mai spus că somnul african, specie invazivă, ar putea fi pe întreaga Dunăre.

„Autorităţile şi institutele de cercetare trebuie să facă investigaţii, ca să ştim dimensiunea acestui fenomen. Nu cred că specia stă numai în Deltă. Trebuie investigate căile prin care a ajuns această specie aici… trebuie implicaţi şi pescarii comerciali, chiar şi cei sportivi”, a menţionat directorul general al INCDPM pentru Agerpres.

Neoficial, somnul african ar fi ajuns în apele Dunării după ce a scăpat din cuștile unui complex turistic din Delta Dunării, care păstra peștele proaspăt pentru turiști…