Stiri din tulcea

Amenzi de până la 12.000 de lei pentru nerespectarea traseelor turistice din RBDD

iunie 23, 2021

În scopul protejării patrimoniului natural unic al Rezervației Biosferei Delta Dunării, ARBDD (Administrația Rezervației) a stabilit un număr de 24 trasee turistice în rezervație, dintre care 15 trasee navale ce se pot efectua numai cu mijloace de transport pe apă și 9 trasee terestre ce se pot efectua prin drumeții sau cu mijloace de transport rutier, pentru nerespectarea acestora fiind prevăzute amenzi de la 2.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 4.200 lei la 12.500 lei pentru persoane juridice, după cum apare pe pagina oficială a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Operatorii de turism cu activitate pe teritoriul Rezervației au obligația de a utiliza doar aceste trasee turistice pe care să desfășoare, pe baza actelor de reglementare emise de ARBDD, serviciile turistice, trasee ce sunt reglementate prin Hotărârea de Guvern nr. 763/2015 privind aprobarea Planului de Management și Regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării (Anexa nr. 11) și pot fi vizualizate accesând site-ul ARBDD (https://www.ddbra.ro/?page_id=4156).

Sancțiunile sunt prevăzute prin LEGEA nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, art. 12 și 13, conform căreia următoarele fapte sunt considerate contravenții: „organizarea şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora.”

Ecoturismul este forma ideală de turism către care trebuie îndrumați și încurajați toți vizitatorii Deltei, promovarea dezvoltării ecoturismului, în limitele neafectării ecosistemului deltaic, fiind un obiectiv important în dezvoltarea durabilă a activităților economice ce se desfășoară pe teritoriul Rezervației.
Dezvoltarea durabilă a turismului și a ecoturismului sunt concepte preluate și adaptate condițiilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării, ce au stat la baza definirii obiectivelor de management privind organizarea și controlul activității turistice în această zonă.