Stiri din tulcea

Alertă în România: risc ridicat de incendii de vegetație și păduri

august 18, 2021

Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă au crescut alarmant riscul de izbucnire a incendiilor de vegetație uscată, avertizează autoritățile centrale, dar și ISU Delta Tulcea!

Îngrijorat de situație, ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut ieri o videoconferință cu toți prefecții din țară, în care s-a vorbit despre măsuri pentru prevenirea și limitarea incendiilor de pădure și vegetație.

Ministrul Bode a făcut un apel către toate autoritățile locale pentru sancționarea drastică a celor care dau foc intenționat vegetației uscate!

„E necsar ca autoritățile locale să ia toate măsurile necesare pentru a contribui la identificarea  persoanelor care incendiază ilegal vegetația, descurajarea acestor fapte și evitarea producerii unor tragedii. Vă cer fermitate în acțiunile dumneavoastră și sancționarea celor care prin comportamentul lor neglijent pun în pericol viața și bunurile semenilor lor.” a declarat ministrul de Interne Lucian Bode, potrivit Agerpres.

El a adăugat că incendiile de vegetaţie şi de pădure apar cu precădere din cauza arderii intenționate de către cetăţeni a resturilor vegetale.

„Pe fondul schimbărilor climatice caracterizate de temperaturi extreme – şi aţi văzut în acest an temperaturi record atinse în ţara noastră şi perioade de caniculă din ce în ce mai lungi, dar şi instabilitate atmosferică accentuată -, incendiile de vegetaţie şi pădure reprezintă o problematică ce nu cred că mai suportă amânare. Aceste situaţii de urgenţă apar cu precădere pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale în curţi, grădini şi pe terenurile din vecinătatea imobilelor de locuit, iar condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului. Arderile necontrolate pot fi soldate de cele mai multe ori cu însemnate pagube materiale, pun în pericol fondul forestiere, produc efecte negative asupra solului şi mediului înconjurător, iar în unele cazuri se înregistrează chiar pierderi de vieţi omeneşti”, a afirmat ministrul.

Pentru a-i descuraja pe oameni să-și mai incendieze resturile vegetale, ministrul Bode a precizat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură poate diminua sau chiar retrage subvenţia acordată deţinătorilor terenurilor igienizate prin arderea vegetaţiei, în situaţia în care aceştia nu au acceptul autorităţilor!

„Vă solicit să intensificaţi activităţile de informare în zonele în care se află culturi agricole, cele de agrement şi în locuri cu vegetaţie forestieră. În aceste sens, este necesar să cooperaţi activ cu pompierii, poliţia, jandarmeria şi cu celelalte autorităţi centrale şi locale. Aveţi toate pârghiile legale pentru a face acest lucru şi a veni aproape de cetăţeni. Atât timp cât aceştia sunt informaţi, nu mai poate nimeni să invoce necunoaşterea legii”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

Zilnic, în ultimele două săptămâni, pompierii tulceni s-au confruntat cu nenumărate incendii de vegetație uscată. Doar ieri aceștia au stins 4 astfel de incenii, iar luni șase! Într-o singură zi!

În ultimele zile, hectare întregi de vegetație uscată au ars în zonele Babadag, Agighiol sau Niculițel.

Un astfel de incendiu necontrolat a pârjolit ieri aproape 1 hectar de vegetație uscată și stuf pe raza municipiului Tulcea, în zona Zagăn! Potrivit ISU Delta Tulcea, trei echipaje de pompieri a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea incendiului.

Pentru a evita producerea unui eveniment care poate genera o tragedie, ISU Delta Tulcea le solicită cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

⛔ NU aruncați la întâmplare resturi de ţigări şi chibrituri aprinse!

⛔ NU utilizați foc deschis în zonele afectate de uscăciune avansată!

⛔ NU efectuați lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii!

⛔ Nu vă deplasaţi prin perdeaua de fum generată de incendiu!

✅ Asigurați protejarea faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră!

✅ Informați-vă și respectați măsurile stabilite de autorități!

(sursă info și foto: Agerpres și ISU Delta Tulcea)