Stiri din tulcea

Albastrul deltaic, noua culoare tradițională a caselor din Deltă!

iulie 14, 2021

Pentru a atrage și mai mulți turiști în Delta Dunării, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, alături de primăria comunei Sarichioi și primăria comunei Jurilovca au decis să reabiliteze coloristic o parte din gardurile și casele tradiționale din cele două comunități locale! Evenimentul a presupus vopsirea caselor și a gardurilor în culoarea albastru deltaic, o firmă privată donând 100 de litri de vopsea asociaţiei neguvernamentale.

„Casele albastre au fost dintotdeauna o atracție pentru miile de turiști sosiți în Delta Dunării. Împreună cu comunitățile locale, voluntari, bicicliști, reprezentanți ai presei, oficialități s-a dat startul acțiunii de reabilitare coloristică a gardurilor și caselor tradiționale, concomitent în Jurilovca și Sarichioi, satele unde se află cele mai mari comunități de ruși lipoveni din România.”, transmite instituția pe pagina sa de socializare!

De asemenea s-a dat startul și traseului cicloturistic între cele două localităţi tulcene! „Turul satelor albastre” include cetatea Enisala, Capul Doloşman şi cetatea Argamum și are o lungime de 24 de kilometri!

„Începem un ciclu de evenimente de cicloturism pe traseul Sarichioi-Jurilovca. Nu e neapărat o competiţie, ci un traseu adresat turiştilor, celor care iubesc bicicleta. Produsul completează ceea ce zona are de oferit, pescuit, lacul Razim, capul Doloşman, cetăţile Enisala şi Argamum şi Gura Portiţei”, a declarat pentru Agerpres preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

În opinia AMDTDD, bicicleta ar trebui să fie la îndemâna tuturor celor care vizitează Delta Dunării. De altfel, la Jurilovca, un întreprinzător oferă spre închiriere biciclete tuturor turiștilor care vor să vină în Deltă.

La vopsirea gardurilor și caselor a participat și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu:

„Îmi doresc ca albastrul deltaic să ajungă cunoscut în țară și peste hotare, asemenea albastrului de Voroneț. Este aproape o marcă înregistrată, iar casele albastre sunt o atracție și un motiv în plus de a fi vizitați de turiștii interesați de Delta Dunării și de județul Tulcea. Ca aceste valori să fie păstrate și transmise mai departe, trebuie să ne preocupăm constant să conservăm și să îmbunătățim ceea ce avem și ne reprezintă, asemeni unei cărți de vizită, iar evenimentul la care am participat mi-a dat încredere că acest prim pas va deveni o tradiție pentru noi și se va răspândi și în restul comunităților din județ. De aceea, felicit inițiativa Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării alături de primăria comunei Sarichioi, primăria comunei Jurilovca, de a reabilita coloristic o parte din gardurile și casele tradiționale din cele două comunități locale, parte a frumoasei salbe de sate albastre din județul nostru. Demersul s-a completat perfect cu gastronomia locală, traseul de cicloturism „Turul Satelor Albastre” unde au participat membrii Pelican Bike Tulcea și spectacolul oferit de grupurile vocale Landîș și Juraveli, rezultând astfel o ofertă turistică de nerefuzat.”, a declarat și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, pe pagina sa de socializare.