Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iunie 15, 2021

Ieri, 14 iunie, la finalul perioadei de înscriere pentru examenul de evaluare destinat absolvenților de clasa a VIII-a, Ministerul Educației a publicat Ghidul pentru Evaluarea Națională 2021, anunțat de ministrul Sorin Cîmpeanu, ce conține informații utile despre condițiile de examen (informații de natură organizatorică și sanitară) și despre desfășurarea propriu-zisă a probelor scrise, după cum apare atât pe site-ul ministerului citat cât și pe edupedu.ro, dar și pe pagina oficială a Inspectoratului Școlar Județean Tulcea.

Ghidul conține și informații despre modalitatea de evaluare a lucrărilor (contestații), dar și sfaturi privind organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe.

– Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.
– Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele.
– Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpânești cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
– Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul.
– În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
– Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.

Există și câteva reguli noi pentru Evaluarea Națională, printre care posibilitatea de a face construcții pe foaia de examen la matematică, geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română, deoarece nu mai sunt considerate semne distinctive, toți avand posibilitatea să facă acest lucru sau creșterea timpului alocat cu 15 minute pentru a completa casetele.