Statul român crează o platformă care va trata ca suspect de propagandă rusă pe cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența!

11 martie 2022 | Politica
Statul român crează o platformă care va trata ca suspect de propagandă rusă pe cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența!

Statul român crează o platformă care va trata ca suspect de propagandă rusă pe cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența!

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina, scriu astăzi în exclusivitate jurnaliștii de la Profit.ro, articol preluat de toată presa din România.

Profit.ro relatează că echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relaţii publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe email, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până vineri, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

„Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale”, explică în exclusivitate profit.ro, adăugând că, în opinia comunicatorilor guvernului, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt” este un narativ al dezinformării şi propagandei.

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”.

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică şi extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie şi grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici şi elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendinţe si potenţiale direcţii de acţiune ale agenţilor (agenţii, actori etc.) care pot genera “fake news” şi elemente specifice propagandei”, au explicat cei din echipa de comunicare a Guvernului în mesajul adresat departamentelor de comunicare din ministere.
Conform aceluiaşi mesaj, din grupul de lucru ar urma să facă parte şi Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.
Guvernul a anunţat joi într-un mesaj oficial, că ia măsuri pentru a contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei, arătând că lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare. Anunţul a venit după ce, cu o seară în urmă, informaţii referitoare la creşterea preţului benzinei şi motorinei au provocat aglomeraţie şi haos la staţiile de carburanţi.
Articolul de pe profit.ro:
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/exclusiv-statul-face-o-platforma-care-va-scana-dezinformari-in-online-cine-asociaza-guvernul-presedintele-si-premierul-cu-coruptia-ori-incompetenta-e-suspect-de-propaganda-rusa-in-algoritmi-propusi-20633273
Jurnaliștii de la Profit.ro au publicat și o reacție a Guvernului pe care au primit-o, după ce au publicat articolul despre platformă!
Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanții societății civile cât timp rezultatul cooperării este în interesul și beneficiul cetățeanului, iar inițiativele ONG-urilor și experților media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării și știrilor false, transmite Guvernul, ca reacție la informația anunțată de Profit.ro privind platforma pregătită pentru a scana dezinformări în online și care va trata ca suspect de propagandă pe cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă. „Activitatea grupului este independentă de funcționarea și structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate și, eventual, valorificate. Proiectul este inițiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, mai transmite Biroul de presă al Guvernului.
Președintele PSD nu vede cu ochi buni această decizie a DSU și Guvernului și a reacționat imediat pe pagina sa de socializare.
ciolacu reactie platforma fake news
Și USR PLUS au reacționat pe pagina lor de socializare:
Cuvintele „corupție” și „incompetență”, “furtișag” și “mizerie”, asociate cu Guvernul Ciucă (PSD și PNL) și Klaus Iohannis, devin fake news-uri.
Potrivit informațiilor apărute în presă, Guvernul urmează să își creeze propria platformă de „luptă cu dezinformarea”. Să stabilească ce este adevărat și fals în social media.
„«Guvernul este corupt» este un narativ al dezinformării și propagandei”, se arată în documentele prezentate de Profit.ro.
USR solicită Guvernului explicații imediate cu privire la proiectul pregătit și să renunțe de urgență la orice asociere dintre demersurile legitime de presă și dezinformarea rusească. O astfel de instituție nu ar trebui condusă de politicieni.
Nu vom permite ca războiul să fie folosit drept pretext pentru cenzură!

Alte Articole

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

10 iunie 2024

  La alegerile locale ce au avut loc ieri, 9 iunie, au participat 9.445.771 de alegători la nivel național, dintre care 94.638 în județul Tulcea, cu o prezența de 51,00…

CISTESTE MAI MULT
A început Campania Electorală

A început Campania Electorală

10 mai 2024

Potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a alegerilor din 9 iunie 2024, campania electorală se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024 ( ora 7.00.). La nivel local,…

CISTESTE MAI MULT