Spectacol organizat de Dragobete de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”

10 februarie 2022 | Actualitate
Spectacol organizat de Dragobete de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”

Spectacol organizat de Dragobete de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea organizează joi, 24 februarie 2022, la Teatrul „Jean Bart”, începând cu ora 18.00, spectacolul „De Dragobete sărbătorește românește!.
Programul muzical-coregrafic a fost alcătuit pentru această sărbătoare populară, iar în cadrul spectacolului va avea loc și îndătinatul concurs „Cine știe, câștigă!” (inițiat și organizat încă din 2004 la Casa de Cultură a Sindicatelor de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”), unde echipe de elevi din liceele tulcene vor răspunde întrebărilor despre sărbătoarea Dragobetelui.
Pe scena de la „Jean Bart” tulcenii vor putea urmări: suite de jocuri populare din Dobrogea, obiceiuri de primăvară, (Obiceiul Toconelelor”), piese instrumentale precum și cântece de dragoste interpretate de soliștii vocali ai ansamblului (Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru și Laura Mocăniță).
Conducerea muzicală este semnată de prof. Aurelian Croitoru, iar coregrafia și regia artistică de maestrul coregraf, Ștefan Coman.
Biletele se pot procura de la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, str. Mircea Vodă, nr. 67A, tel.0240.520.112, de luni până vineri, de la ora 8:00 la 16:00. Preț bilet: – 15,75 lei – 12,60 lei – elevi/pensionari
În cadrul evenimentului se vor respecta măsurile de siguranță impuse de normele în vigoare cu privire la virusul SARS-COV 2.
În tradiția românească, asemeni lui Cupidon sau Eros, Dragobete este divinitatea iubirii, cel care oficiază în cer, la începutul primăverii, nunțile tuturor păsărilor. In mitologia românească se spune că Dragobete este fiul Babei Dochia, vestitoarea primăverii. Odinioară, această zi era așteptată cu nerăbdare de către oamenii de la sate. Băieții și fetele adunau flori, mai ales ghiocei, cântând împreună pentru a atrage vremea frumoasă. Din zori, oamenii se îmbrăcau în straie de sărbătoare și se spălau cu apă de izvor. Potrivit obiceiurilor, cei care participau la sărbătoarea Dragobetelui erau fericiți întreg anul și erau feriți de boli. Logodnele simbolice se făceau tot de Dragobete. În aceeași zi erau adunate viorelele care se puneau la icoane pentru a fi folosite mai târziu la farmecele de dragoste, iar tinerii rosteau formule cu valoare de jurământ. Conform tradiției, tinerii care se întâlnesc în această zi vor avea parte de iubire tot anul.
Tot tradiția populară este cea care pomenește de faptul că și păsările cerului se „logodesc” în această zi. Chiar dacă obiceiurile diferă de la o zonă la alta, multe obiceiuri se întâlnesc în toate colțurile țării. Astfel, fetele trebuie să strângă prima zăpadă din zi, să o topească și să se spele cu ea pe față pentru a-și păstra frumusețea. Vârstnicii îngrijeau animalele din gospodărie, sacrificarea animalelor fiind interzisă în această zi pentru a nu dăuna obiceiului împerecherii. Ziua de Dragobete este asociată cu începutul anotimpului verde, motiv pentru care acestei zile i se mai spune și „Dragobete Cap de primăvară”.

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT