Stiri din tulcea

Specialiști din cadrul INCDDD  se perfecționează în utilizarea dronelor profesionale

27 martie 2023
Specialiști din cadrul INCDDD  se perfecționează în utilizarea dronelor profesionale

Specialiști din cadrul INCDDD  se perfecționează în utilizarea dronelor profesionale

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” (INCDDD) a anunțat azi că echipa departamentului Sistem Informațional și Geomatică a INCDDD se deplasează la Timișoara pentru a aprofunda teoria și metodele de pilotaj cu ajutorul unui trainer de piloți UAV, acesta fiind „un pas mare în față”, deoarece se trece de la stadiul de utilizatori de drone de agrement la cel de persoane specializate în folosirea unor aparate profesionale.

Cursul de instruire are loc în cadrul proiectului „Revizuirea Planului de Management al Deltei Dunarii”, prin care INCDDD beneficiază de un echipament UAV (Unmanned Air Vehicle), de tip VTOL (Vertical Take-off & Landing), produs de ATMOS UAV.

Această investiție reprezintă un instrument ale cărui rezultate sprijină procesul decizional al autorităților, subliniază instituția.

Senzorii optici ai platformei UAV, sunt în spectrul vizibil (RGB), dar și multispectral și termic (R, G, B, Red Edge, NIR 8-14 μm, FLIR LWIR).

Acest tip de dronă permite investigarea amănunțită a habitatelor și a speciilor de floră și faună, printr-o abordare neinvazivă, pe suprafețe extinse.

Imaginile multispectrale oferă capacitatea de a extrage informații suplimentare, pe care ochiul uman sau camerele standard de vedere nu le captează.

Dronele pot fi folosite pentru a identifica și a cartografia diferite tipuri de vegetație și gradul de sănătate al acesteia, acoperirea și utilizarea terenului.

De asemenea, pot fi folosite pentru a detecta și monitoriza schimbările din teren din timp, cum ar fi urbanizarea, defrișarea și degradarea terenului.

(sursă info și foto : fb INCDDD)