Stiri din tulcea

Sondaj privind părerea oamenilor din Deltă despre refacerea ecosistemelor acvatice

3 august 2023
Sondaj privind părerea oamenilor din Deltă despre refacerea ecosistemelor acvatice

Sondaj privind părerea oamenilor din Deltă despre refacerea ecosistemelor acvatice

Până oe data de 15 noiembrie 2023, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) realizează un sondaj sociologic în trei comune din Delta Dunării (Mahmudia, Chilia Veche și Murighiol) privind atitudinea cetățenilor față de propunerile de renaturare a zonelor umede și reconstrucție ecologică a fostelor bălți, actuale incinte agricole.

Operatorii de sondaj vor completa chestionarele sociologice pe baza discuțiilor cu membrii comunităților locale iar rezultatele studiului vor fi publice și disponibile odată cu prelucrarea chestionarelor.

Potrivit sursei, organizatia de mediu citată are ca obiectiv specific refacerea ecosistemelor acvatice din lunca și Delta Dunării, în special în zonele în care utilizarea terenurilor este ineficientă din punct de vedere economic și unde reconstrucția ecologică ajută la diminuarea riscurilor la inundații și secetă cât și la diversificarea surselor de hrană și de venituri.

De-a lungul anilor, WWF Romania a inițiat și implementat o serie de proiecte de refacere a râurilor și a zonelor inundabile, împreună cu parteneri strategici la nivel internațional, național și local.

Un exemplu este la Mahmudia:
Proiectul de restaurare ecologică implementat de WWF pe 960 ha la Mahmudia, în Delta Dunării, a creat condiții hidrologice adecvate pentru dezvoltarea a peste 18 habitate Natura 2000.
În acest scop, zona a fost reconectată cu Dunărea prin spargerea unui dig și prin canale care asigură regimul adecvat al apei în zona restaurată. În plus, pe o suprafață de 10 ha, au fost replantate specii autohtone de arbori din Delta Dunării de mare valoare ecologică – plop alb, salcie și frasin.

(surse info, foto : wwf.ro, fb WWFRomania)