Stiri din tulcea

Sondaj INSCOP: ”Pandemia de Covid a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii”, cred peste 60% dintre românii intervievați

4 februarie 2022
Sondaj INSCOP: ”Pandemia de Covid a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii”, cred peste 60% dintre românii intervievați

Sondaj INSCOP: ”Pandemia de Covid a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii”, cred peste 60% dintre românii intervievați

Aproape două treimi dintre români cred că ”pandemia de Covid a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii”, iar puțin peste un sfert consideră că ”există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare”, relevă cel mai recent sondaj INSCOP, relatează biziday.ro.

inscop pandemie1

Conform sondajului, două treimi dintre români (65.7%) consideră că pandemia de Covid-19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii, iar puțin peste un sfert cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, în timp ce doar sub o treime (28.4%) crede că aceasta a apărut în mod natural așa cum s-a întâmplat și cu alte pandemii din istoria omenirii.

inscop pandemie2

Studiul relevă faptul că teoriile conspirației, în general, sunt mai răspândite în rândul segmentului de populație cu studii primare si venituri scăzute din mediul rural, însă când intră în discuție subiectul cauzei pandemiei COVID, ponderea populației ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii ci și in rândul populației cu studii superioare și venituri ridicate.

Percepția dimensiunii conspirative a controlului global este mai puternică în rândul segmentului de populație cu studii primare si venituri scăzute din mediul rural, însă, în mod aparent paradoxal, când intră în discuție subiectul cauzei pandemiei COVID, ponderea populației ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii ci și in rândul populației cu studii superioare și venituri ridicate. Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoțional cauzată de abundența expunerii la știrile false, de un sistem de evaluare rațională mai puțin structurat la acest context și de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton față de a altor națiuni”, susține Dan Andronache. vice-președinte True Story Project (TSP).

Totodată, 54,7% dintre respondenți apreciază că în ultimele luni au fost expuși la știri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură, iar în ceea ce privește sursa dezinformării, 27,3% dintre români cred că Rusia este principala sursă a acțiunilor de propagandă, dezinformărilor și știrilor false în România.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

(Sursă info: biziday.ro, Ilustrație: em360.ro)