Stiri din tulcea

Sondaj de Ziua Internațională a Cărții pentru Copii: 67% dintre părinţii români respondenți spun că citesc zilnic copiilor şi peste 60% afirmă că achiziţionează cărţi în fiecare lună

1 aprilie 2022
Sondaj de Ziua Internațională a Cărții pentru Copii: 67% dintre părinţii români respondenți spun că citesc zilnic copiilor şi peste 60% afirmă că achiziţionează cărţi în fiecare lună

Sondaj de Ziua Internațională a Cărții pentru Copii: 67% dintre părinţii români respondenți spun că citesc zilnic copiilor şi peste 60% afirmă că achiziţionează cărţi în fiecare lună

Aproape două treimi dintre părinţi declară că citesc zilnic copiilor sau alături de aceştia, iar 96% dintre copii au o bibliotecă proprie, arată datele unui sondaj Didactica Publishing House, relatează news.ro.

Bugetul mediu alocat pentru achiziţia de noi cărţi în biblioteca copilului este de 51-100 de lei pentru aproape jumătate dintre părinţi, iar frecvenţa cu care cumpără cărţi este lunară, mai arată datele sondajului realizat cu ocazia Zilei Cărţii pentru Copii, sărbătorită internaţional pe 2 aprilie.

95% dintre părinţi achiziţionează cărţi pentru copii fără o ocazie anume. O treime includ cărţile şi în cadourile de Paşte, Ziua Copilului sau Crăciun şi un procent similar la aniversări, arată datele sondajului. Majoritatea aleg în special cărţi de ficţiune (88%), însă mai mult de jumătate includ în achiziţia de carte şi titluri de dezvoltare personală (54%) sau enciclopedii şi cărţi de non-ficţiune (51%).

80% dintre părinţi văd în a citi un moment de conectare cu copilul, aproape jumătate alegând seara pentru a parcurge o carte nouă. Două treimi dintre părinţi le citesc zilnic copiilor, mai arată sondajul citat.

Cel mai încurajator lucru pe care l-am descoperit analizând răspunsurile părinţilor este faptul că lectura capătă o tot mai mare importanţă în viaţa de familie. Iar acest lucru se reflectă atât în timpul alocat zilnic lecturii, cât şi în frecvenţa achizţionării de noi cărţi şi a bugetului alocat.

Cărţile devin parte din rutina de zi cu zi, iar acest lucru se va reflecta direct în dezvoltarea cognitivă şi emoţională a copiilor, iar noi, ca editură axată pe educaţie, nu putem decât să ne bucurăm de acest lucru şi să ne asumăm în continuare rolul de suporter şi promotor al lecturii

a declarat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.

Ce îşi doresc părinţii să înveţe copiii din cărţi

Peste 70% dintre respondenţi au mai precizat că, atunci când citesc, copiii află despre bunătate, despre empatie, despre încredere în sine şi alte aspecte ale dezvoltării personale, cititul fiind şi un moment de învăţare (76%). Aproximativ 40% dintre părinţi mai spun că prin intermediul cărţilor le vorbesc copiilor despre noţiuni dificile, precum conflicte globale, boli cronice, deficienţe, dar şi despre situaţii în care se pot regăsi chiar ei, cum ar fi bullyingul.

Prin urmare, mai arată sondajul, atunci când aleg un titlu, părinţii au în vedere în special explicarea emoţiilor pe înţelesul copiilor, creşterea încrederii în sine, promovarea empatiei şi a bunătăţii. Un alt subiect tot mai des atins în lecturile copiilor se referă la protejarea planetei, care îi preocupă pe 80% dintre părinţi. De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a  situaţiilor stresante, dificile, îi preocupă pe aproape jumătate dintre respondenţi, în timp ce 40% îşi doresc să abordeze subiectul fraţilor atunci când aleg un titlu. Prezentarea noţiunilor ştiinţifice într-o manieră atractivă celor mici este avută în vedere de 55% dintre cei care au răspuns sondajului editurii DPH.

Tendinţele în abordarea anumitor subiecte de conversaţie se reflectă şi în titlurile alese. Astfel, printre best-seller-uri sunt cărți care tratează atât subiectul emoţiilor, cât şi diverse situaţii de viaţă, cum ar fi începerea grădiniţei, apariţia unui frate, bunele maniere sau prima vacanţă de familie. De asemenea, tot mai căutate în ultimul timp sunt cărţile din seria SUNT… de Susan Verde, o serie premiată internaţional, care tratează subiecte precum empatia, bunătatea, pacea, puterea ficăruia de a contribui la schimbare

a precizat Florentina Ion.

Cât de des cumpără părinţii cărţi şi ce buget alocă

Importanţa lecturii se reflectă şi în frecvenţa achiziţiilor, respectiv bugetul alocat. Astfel, peste 60% dintre respondenţi achiziţionează cărţi lunar. 43% alocă un buget de 51-100 de lei, iar 38% de 101-300 de lei pentru achiziţia de carte. 95% achiziţionează cărţi fără o ocazie specială, iar cărţile sunt recitite cel puţin o dată de jumătate dintre copiii respondenţilor. Cei mai mulţi copii preferă cărţile de poveşti/ficţiune.

De multe ori, părinţii ne întreabă ce fel de cărţi avem cu personaje generice, cum ar fi iepuraşi, urşi, chiar vulpi sau lupi. Copiii îndrăgesc un astfel de personaj şi caută atât cărţi de poveşti, cât şi de activităţi cu acesta. Desigur, este o preferinţă ce se schimbă periodic, însă este de ajutor părinţilor care pot explora anumite teme prin intermediul acestor personaje.

a mai explicat Florentina Ion.

Sondajul a fost realizat online în luna martie 2022. Au participat 473 de părinţi, cu copii cu vârste între 1 şi 18 ani. 53% dintre părinţi au copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani, 39% au copii cu vârsta 1-3 ani. 24% sunt din mediul rural, iar 25% din Bucureşti. 49% dintre respondenţi au venituri lunare cuprinse între 2.001 şi 4.000 de lei, iar 32% depăşesc 4.001 lei venit lunar.

George Șișcu, deputatul PNL de Tulcea, are un mesaj important pentru părinții tulceni cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii:

Aproape două treimi dintre părinţi declară că le citesc zilnic copiilor, arată datele unui sondaj realizat pentru Didactica Publishing House cu ocazia Zilei Cărţii pentru Copii, sărbătorită internaţional pe 2 aprilie.
M-aş bucura să fie aşa, pentru că într-o lume dominată de tehnologie, lectura nu figurează din păcate printre priorităţi. Televizorul, telefonul şi reţelele de socializare au devenit metode tot mai comode de petrecere a timpului liber, însă acestea nu pot niciodată înlocui valoarea educativă a unei cărţi.
Lectura dezvoltă copilul, îi formează caracterul şi îl antrenează pentru viaţă. Dar interesul pentru citit nu vine din senin, ci apare treptat, iar şcoala şi familia au aici rolul determinant. Apropierea de carte trebuie să devină pentru copii o plăcere, şi nu o obligaţie.
Discutaţi, dragi părinţi, cu copiii voştri despre ultima carte citită şi încurajaţi-i de fiecare dată când îi vedeţi că sunt captivaţi de lectură.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „George ŞIŞCU DEPUTAT DE TULCEA PNL Cel mai frumos cadou pe care îl puteți face copiilor: obișnuiți-i să citească!”