Stiri din tulcea

SMishing-ul – un alt tip de fraudă de care trebuie să ne protejăm

6 martie 2024
SMishing-ul – un alt tip de fraudă de care trebuie să ne protejăm

SMishing-ul – un alt tip de fraudă de care trebuie să ne protejăm

 

Combinând cuvintele „SMS” și „phishing” rezultă un alt termen pe care ar trebui să îl adăugăm în vocabularul nostru pentru că astfel vom cunoaște o altă formă de fraudă, similară cu phishing-ul, dar realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), de care trebuie să ne protejăm.

Ultimele informații transmise de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) sunt legate tocmai de acest termen, deoarece aduc în atenție câteva exemple recente, raportate de către utilizatori, în care atacatorii trimit sms-uri ca fiind din partea Poștei Române.

DNSC smishing alerta martie 24

Această metodă de a-i păcăli pe români se bazează pe faptul că facem cumparături online din ce în ce mai des și suntem obișnuiți cu notificări, mesaje sau email-uri de la serviciile de curierat sau Poștă, iar infractorii cibernetici se adaptează și ei noii realități și încearcă să exploateze această rutină pentru a ne întinde capcane online.

Este vorba de mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare, dar care conțin link-uri care, odată accesate, direcționează victima către un site web fals, unde infractorii vor să colecteze informații legate de contul bancar, date de autentificare și informații personale.

DNSC smishing martie 24
Site-ul clonă poate arăta similar cu site-ul legitim al companiei în numele căruia pare a fi trimis mesajul (ex: Poșta), dar are denumire diferită și este controlat de atacatori.

Pentru a ne proteja de această metodaă de fraudă, smishing, cel mai important este să nu acționăm în grabă și să citim cu atenție mesajel primite.
În plus :
– NU faceți clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelați numere de telefon primite și nu răspundeți la astfel de mesaje suspecte
– Nu furnizați niciodată informații sensibile prin SMS
– Instalați un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Vă poate ajuta în momente de neatenție
– Fiți atenți la mesajele text care vă solicită să acționați imediat sau să furnizați date de urgență

Dacă credeți că ați fost victima unui atac de smishing:
– contactați imediat banca dumneavoastră, în cazul în care ați furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs.
– schimbați parolele pentru acele conturile online ale căror date le-ați furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înșelătoare și activați autentificarea în doi pași (2FA).
– raportați incidentul autorităților (telefon 1911).

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)