Stiri din tulcea

Și reprezentanți ai Ambasadei SUA în România au fost în vizită de lucru la PTF Isaccea și la Tulcea

13 mai 2022
Și reprezentanți ai Ambasadei SUA în România au fost în vizită de lucru la PTF Isaccea și la Tulcea

Și reprezentanți ai Ambasadei SUA în România au fost în vizită de lucru la PTF Isaccea și la Tulcea

 

Azi, 13 mai 2022, echipa economică a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România a sosit în județul nostru pentru a realiza o vizită de lucru la punctul de trecere a frontierei Isaccea și o întâlnire în municipiu cu autoritățile publice locale.
Discuțiile din cadrul întâlnirii de lucru au gravitat în jurul aportului județului Tulcea, prin autoritățile publice și societatea civilă, pentru combaterea efectelor dramatice ale crizei umanitare cu care se confruntă statul vecin, a transmis printr-un comunicat CJ Tulcea

La întâlnirea de lucru au participat Alexandru-Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea și administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, care a prezentat succint modul de operare a Hub-ului Logistic Umanitar Tulcea, înființat, în primele zile de după declanșarea războiului, prin semnarea unui parteneriat inițial între Consiliul Județean Tulcea, Instituția Prefectului Tulcea și Asociația Comunelor din România-filiala Tulcea:

CJ Tl echipa SUA Mergeani mai

„Inițiativa a fost fundamentată pe dorința de a da o mână de ajutor unor oameni în nevoie. Parteneriatul nostru, care a inclus un ONG și două instituții publice, a beneficiat de sprijin din partea mediului privat, care a pus la dispoziție primul spațiu de depozitare, ce a putut fi folosit gratuit,pentru o lună, iar ulterior a oferit un sprijin consistent, în natură și bănesc. Ulterior, organizațiile non-guvernamentale și simpli cetățeni s-au alăturat efortului comun, prin donații. Amploarea crescută a activității depozitului, datorată creșterii cantității de bunuri donate, ne-a determinat să identificăm noi parteneri. IsrAID a fost prima organizație care s-a alăturat, dar în scurt timp Protecția Civilă Franceză și alți donatori importanți au dorit să facă parte din echipă. În prezent, Hub-ul este administrat de organizațiile non-guvernamentale și a fost implementat un sistem eficient de gestionare a bunurilor iar o echipă de refugiați ucraineni este implicată activ în gestionarea și transmiterea bunurilor către Ucraina. În curând, în urma semnării unui nou acord de parteneriat, Hub-ul și beneficiarii finali – cetățeni ucraineni refugiați în România sau în sudul Ucrainei – vor primi un sprijin consistent din partea unei organizații din Statele Unite, ce își va asuma calitatea de partener!”,

a declarat administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani

Din echipa economică a Ambasadei SUA au făcut parte specialistul Cătălina Neagu și ofițerii economici Rebecca Green și David Wilcox, acesta din urmă declarând :

„Am vizitat punctul de frontieră de la Isaccea și am fost impresionat de cât de bine este organizat, de profesionalismul celor direct implicați, de sprijinul ONG-urilor. În consecință, din perspectiva oamenilor care se refugiază, consider că nu sunt motive de îngrijorare cu privire la modul în care reușiți să gestionați situația. Toți cei care ajung aici primesc sprijin, sunt bine îngrijiți și cred că Isaccea ar face față și unui număr mai mare de refugiați. Există o problemă cu traficul de mărfuri, care este necesar să fie crescut. Pe măsură ce războiul continuă, Ucraina trebuie să își continue activitatea de comerț, în special exportul de produse agricole, de care depind multe țări din nordul Africii. Este adevărat că prin Isaccea se face tranzitul unui procent mai mic din exportul ucrainean dar fiecare punct de trecere a frontierei este important.
Bunurile alimentare care ies din Ucraina sunt importante pentru asigurarea stabilității necesare, pentru prevenirea apariției unei situații de criză alimentară la nivel mondial!”,

a precizat David Wilcox.

Echipa Ambasadei S.U.A. , care la punctul de trecere a frontierei Isaccea a făcut un tur al locației alături de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, și-a exprimat dorința de implicare în acordarea de ajutor umanitar de urgență cetățenilor americani și nu numai, ce vor tranzita punctul de trecere a frontierei Isaccea.

 

(sursă info și foto : comunicat de presă C.J. Tulcea)