Și-n județul nostru sunt sesizate cazuri privind fraudele informatice

26 octombrie 2023 | Actualitate
Și-n județul nostru sunt sesizate cazuri privind fraudele informatice

Și-n județul nostru sunt sesizate cazuri privind fraudele informatice

Într-o lume din ce în ce mai conectată la mediul online, fraudele informatice sunt tot mai prezente și atacuri de tip phishing, fraude cu investiții sau înșelăciuni în urma unor cumpărături online sunt doar câteva dintre infracțiunile întâlnite inclusiv în județul Tulcea, avertizează IPJ Tulcea.

Mai exact, pe raza județului Tulcea au fost sesizate cazuri privind Investment scam și înșelăciuni privind anunțuri de vânzare produse .

Fiind atrase de obținerea de câștiguri rapide ca urmare a unor postări pe rețelele de socializare, la care sunt asociate fotografiile unor persoane publice, persoanele vătămate comunica datele lor de identificare.

Ulterior, declinându-și în mod fals calitatea de analiști/consultanți financiari și câștigând astfel încrederea victimelor, autorii le conving să-și instaleze pe telefoane/ laptopuri aplicații informatice de control la distanță, precum Anydesk, dar și aplicații financiare puse la dispoziție de autori pentru a beneficia de câștiguri false într-un timp foarte scurt.

Astfel, persoanele vătămate, crezând că acționează pentru a-și mări bugetul, acordă autorilor acces și control total asupra aplicațiilor de mobile banking.

De aici până la golirea conturilor bancare este doar un pas. Autorii retrag banii, sau le transfera inițial conturile altor victime( pentru a se pierde urma banilor), pentru ca apoi să le transfere, de regulă, în conturi bancare din străinătate.

În situația în care victimele constată că au fost înșelate, autorii trec la amenințări, având datele de identificare ale acestora, inclusiv adresa de domiciliu a acestora.

În contextul în care, tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor cibernetici, modurile de operare folosite de aceștia pentru golirea conturilor bancare fiind din ce în ce mai diversificate, Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea – Serviciul de Investigații Criminale derulează o campanie de informare a cetățenilor.

ATENȚIE LA FRAUDELE ONLINE! NU TE LĂSA PĂCĂLIT!
Ascunzându-se în spatele unor postări fictive, privind obținerea unor însemnate câștiguri rapide, asociind în acest sens fotografii ale unor celebrități, infractorii profită de lipsa unor cunoştinţe în domeniul informatic a persoanelor vătămate, inițial pentru a le câștiga încrederea și a le convinge pe acestea să instaleze aplicații informatice de control la distanță, pentru ca mai apoi să obțină datele cardurilor bancare și fotografii ale actelor de identitate.
În cele din urmă, autorii golesc conturile bancare aparținând persoanelor vătămate sau chiar obțin credite online, pe care și le însușesc în scurt timp.

De asemenea, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Tulcea solicită cetățenilor să acorde o mare atenție la vânzările și cumpărările online!

Nu introduceți pe niciun link datele cardului pentru a primi bani! E o capcană! Pentru că niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a accepta o plată!

În județul Tulcea au fost înregistrate sesizări din partea cetățenilor, privind primirea unor e-mail-uri sau mesaje prin rețelele de socializare, la care în aparență era atașată sigla unor unități bancare sau ale unor instituții de aplicare a legii, prin care se solicita actualizarea datelor bancare.

În acest sens, IPJ Tulcea roagă populația să acordați o atenție sporită acestor tipuri de mesaje și indiferent de calitatea pe care și-o atribuie expeditorul, să nu divulge datele cardului bancar și nici fotografii ale actului de identitate.

! Actualizarea datelor bancare nu se face pe rețelele de socializare sau prin e-mail!
! Datele cardului bancar și ale actelor de identitate nu sunt pentru oricine!
! Tranzacționarea de criptomonedă și acțiuni la bursă, fără cunoștințe de specialitate, nu generează câștiguri rapide!
! Nu instalați softuri prin care să permiteți altora să vă controleze aplicațiile bancare!

(surse info și foto : buletine de presă IPJ Tulcea, fb DNSC.RO)

Alte Articole

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

12 iulie 2024

În condițiile în care, pentru zona continentașă a Dobrogei Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu cu val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, voluntarii…

CISTESTE MAI MULT
Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT