Și în județul Tulcea se va investi pentru dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

15 iunie 2023 | Actualitate
Și în județul Tulcea se va investi pentru dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

Și în județul Tulcea se va investi pentru dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

Organizația Salvați Copiii România a lansat, în parteneriat cu Fundația OMV Petrom, proiectul „Primul pas spre sănătate” rural prin care vor fi investiți 480.000 de euro în dotarea a 37 de cabinete de medicină de familie din 17 județe, printre care și Tulcea, cu un total de 600 de echipamente medicale moderne, conform unui comunicat de presă Salvați Copiii România primit la redacție.

Potrivit sursei, aproape jumătate dintre localitățile din țară nu au suficienți medici de familie.

În România rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari la nivel european.
Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor.
Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural.
Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană.

Proiectul „Primul pas spre sănătate” va veni în ajutorul a 3.000 de gravide și copii cu vârsta între 0 și 5 ani ce vor putea beneficia de servicii medicale și sociale de calitate prin intermediul echipelor integrate de specialiști, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă.

Salvati Co Ro proiect cabinete rural iun 23 gravide

Sprijinul se va îndrepta către gravidele și copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii și programe de educație și de sănătate, din comunități defavorizate din cele 17 județe ( Argeș,Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Maramureș, Neamț,Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui).

Cabinetele de familie au fost selectate astfel încât medicii de familie să ofere un spectru mai larg de intervenții medicale, inclusiv servicii medicale în domeniul ecografiei.

„În zonele rurale, existența medicului de familie și a unui cabinet medical este singura șansă pentru a primi tratamente la timp.
Având în vedere numărul mic de medici de familie în zonele rurale, aceștia sunt nevoiți să asiste persoane de toate vârstele, de la nou-născuți până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilități materiale și financiare insuficiente unui nivel de viață decent. Existența unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază și oferirii de tratament, constituie o garanție și o necesitate pentru asigurarea sănătății populației.
Problemele familiilor care trăiesc în comunitățile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesioniști din domeniile social, medical și educațional, care să asigure o intervenție integrată și personalizată, să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar și să creeze o punte de legătură între domeniul medical și persoanele vulnerabile”,
explică Gabriela Alexandrescu,Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Monitorizarea sarcinii este esențială pentru prevenirea și limitarea complicațiilor post natale și ajută la limitarea cheltuielilor ulterioare.
Ne alăturăm Organizației Salvați Copiii cu scopul de a susține sănătatea timpurie în comunitățile dezavantajate, în vederea reducerii mortalității infantile în România.
De asemenea, inițiativa noastră de dotare a cabinetelor de familie reprezintă o oportunitate de a contribui la îmbunătățirea condițiilor profesionale și pentru medicii din aceste comunități.”,
a declarat Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom.

(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT