Stiri din tulcea

Sfaturi privind detectarea și evitarea ofertelor de muncă frauduloase

26 septembrie 2023
Sfaturi privind detectarea și evitarea ofertelor de muncă frauduloase

Sfaturi privind detectarea și evitarea ofertelor de muncă frauduloase

Cu 3,9 milioane de locuri de muncă, 1 milion de CV-uri și 5 000 de angajatori, portalul EURES este o sursă vastă de oportunități dar există și riscul ca impostorii să încerce să profite de popularitatea sa.

De aceea, pe site-ul eures.ec.europa.eu au fost publicate o serie de recomandări privind modul în care putem detecta și evita escrocheriile, câteva sfaturi esențiale, precum și o listă de întrebări pe care trebuie să ni le punem dacă vrem să recunoaștem angajatorii reali și să identificăm ofertele de muncă false.
Din păcate, persoanele care caută un loc de muncă pot primi și e‑mailuri înșelătoare, sfaturi greșite sau oferte de locuri de muncă inexistente.

Unele escrocherii apar și pe platformele de comunicare socială, de exemplu în materialele video de pe YouTube, dar chiar dacă par să promoveze EURES, aceste videoclipuri conțin adesea informații false, pretinzând, de exemplu, că EURES acordă vize.

1. Dacă primiți un e-mail:
Cunoașteți expeditorul? Dumneavoastră ați inițiat contactul, de exemplu, prin înscrierea într-o listă de distribuție? Dacă nu ați auzit de întreprindere, cercetați-o cu atenție – consultați site‑ul ei, dar și surse independente, cum ar fi recenzii și articole de presă.
Dacă pretinde că provine de la un angajator, este trimis de pe domeniul oficial al acestuia? Unii impostori exploatează denumirile unor întreprinderi respectabile sau ale EURES, creând adrese de e‑mail sau nume de domenii false, înșelătoare – verificați-le mereu de două ori, inclusiv ortografia.
Dacă e‑mailul pretinde că este direct de la EURES, a fost trimis de la o adresă de e‑mail EURES sau de la un furnizor oficial de servicii EURES? Folosiți instrumentul Căutați un membru sau un partener EURES pentru a consulta lista organizațiilor care furnizează servicii EURES în fiecare țară.

2. Dacă vedeți ceva pe rețelele de socializare:
Puteți verifica informațiile din videoclip? Verificați mai întâi portalul EURES. Dacă aveți îndoieli, contactați un consilier EURES.
Videoclipul a fost publicat de un canal EURES oficial sau de un membru sau partener EURES? Căutați întotdeauna un nume de utilizator oficial și un logo.

3. Greșeli frecvente de evitat:
– NU răspundeți niciodată la o „ofertă de muncă” care implică transmiterea sau primirea de bani sau în care o întreprindere pretinde că nu poate să deschidă un cont bancar, să obțină identificare fiscală, să transfere bani etc.
– NU trimiteți niciodată informații financiare prin formulare online în cursul procesului de recrutare. Nicio întreprindere serioasă nu va începe prin a vă cere date bancare sau de card.
– NU sunați niciodată la un număr de telefon care vi s-a trimis prin e-mail până când nu verificați că este un număr normal și nu unul scump, cu tarif special.

4. Ce trebuie să faceți dacă descoperiți o escrocherie:
Dacă primiți o ofertă de muncă pe care o considerați ilegală, necinstită sau inadecvată în alt mod prin portalul EURES – sau dacă primiți chiar un e-mail fraudulos și bănuiți că expeditorul a obținut adresa dvs. de e-mail din baza noastră de date – vă rugăm să contactați serviciul de asistență EURES.
De asemenea, puteți contacta serviciul de asistență dacă găsiți alte informații false sau înșelătoare despre EURES online.

(sursă info și foto : eures.ec.europa.eu)