Stiri din tulcea

Sfaturi esențiale de securitate online pentru o vacanță fără griji

18 iulie 2023
Sfaturi esențiale de securitate online pentru o vacanță fără griji

Sfaturi esențiale de securitate online pentru o vacanță fără griji

 

Suntem în plină vară și prin urmare mulți români sunt în concediu și o parte dintre ei optează să se relaxeze departe de casă iar pentru un sejur fără griji din punct de vedere al securității datelor, echipa Directoratului Național de Securitate Cibernetică – DNSC a publicat o serie de sfaturi esențiale de securitate.

Primul lucru pe care trebuie să îl facem este chiar înainte de a porni la drum și anume să ne asigurăm că am actualizat software-ul pe dispozitivele ce urmează să le folosim.

De asemenea, trebuie să facem o copie de siguranță a datelor de pe dispozitive și atunci când nu le folosim, să blocăm accesul la ele.

Dezactivarea opțiunilor de conectare automată a device-urilor via bluetooth sau wireless este o altă măsură utilă, pe lângă evitarea schimbului de informații sensibile prin intermediul rețelelor wi-fi publice, nesecurizate. O soluție de tip VPN este binevenită.

Foarte important este ca odată plecați în vacanță, să nu partajați în mod public informații clare despre locul unde călătoriți și durata vizitei. Aceste informații pot fi utilizate de infractori.

În plus :
– Asigurați-vă că puteți identifica dispozitivul pe internet din contul personal (Apple, Android, Windows), în cazul în care acesta a fost pierdut sau furat
– Evitați postarea pe social media a biletelor care conțin informații personale sau coduri de bare/QR
– Atenție la accesarea URL-urilor și a atașamentelor provenite din surse necunoscute. Scanați-le cu o soluție de securitate, înainte de a efectua o acțiune potențial malițioasă
– Verificați existența oricărei oferte sau promoții întâlnite pe canalul oficial al companiei în numele căruia este promovată
– Atunci când lucrați cu date sensibile, asigurați-vă că nimeni nu are vizibilitate la ecranul dispozitivului utilizat!

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)