Stiri din tulcea

Sfântul Nicolae, cel mai popular sfânt al creștinilor, este sărbătorit astăzi!

6 decembrie 2021
Sfântul Nicolae, cel mai popular sfânt al creștinilor, este sărbătorit astăzi!

Sfântul Nicolae, cel mai popular sfânt al creștinilor, este sărbătorit astăzi!

Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii! Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept. Cu o seară înainte, pe 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, care va trece pe la ei să le aducă daruri și mai ales dulciuri.

Nicolae, sfântul care se bucura de cea mai mare popularitate:

Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii. Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, din părinți credincioși și bogați. Potrivit Tradiției, din vremea prunciei, Nicolae s-a arătat a fi un copil minunat, cu har. Încă din copilărie s-a remarcat prin purtarea aleasă, post şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, iar în bisericile în care intra uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot.

122504 sf nicolae 1

După moartea părinţilor săi, Nicolae a renunţat la toată averea pe care aceştia i-au lăsat-o, împărţind-o săracilor şi plecând în pelerinaj în Ţara Sfântă. Când s-a întors de la Locurile Sfinte, a mers la Mănăstirea Sionului, întemeiată de unchiul său. Apoi s-a reîntors în cetatea Mira, pentru a trăi între oameni.

După moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei – astăzi un mic sătuc sub un alt nume, în Turcia – Sfântul Nicolae a fost ales noul arhiepiscop al Lichiei.

Legenda lui Moș Nicolae. Cum a apărut tradiția darurilor în ghetuțe:

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț cu bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

Collage Fotormos 750x380 1

Nuielușa lui Moş Nicolae:

Sfântul Nicolae a participat la Sinodul I Ecumenic din anul 325, la Niceea. La acest sinod a fost combătută învățătura greșită a lui Arie, preotul din Alexandria, care mărturisea că Fiul nu este de o ființă cu Tatăl, ci este o primă creatură a Lui. Potrivit Tradiției, Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie pentru învățătura greșită și astfel pentru a apăra dreapta credință. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultători să li se dea o joardă în semn de avertisment.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și în fiecare țară are propriile caracterisitici și tradiții. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

Tradiții şi obiceiuri ale acestei sărbători:

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri.

Copiii mai neascultători primesc lângă dar şi o nuieluşă să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, îi protejează pe soldaţi pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului!

icoana pe lemn sfantul nicolae miniatura 7x10 cm

Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae:

Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica, de Sfântul Nicolae. Peste 500.000 de bărbați și aproape 300.000 de femei poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivatele acestora. Este vorba despre 509.294 de bărbaţi şi 294.732 de femei, informează Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, citat de Agerpres.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Nicolae – 302.555 de persoane.

Se mai întâlnesc următoarele derivate: Culae – 5; Lae – 17; Laie – 9; Nae – 198; Necula – 59; Neculai – 42.730; Nic – 27; Nicholas – 10.834; Nicholaus – 7; Nick – 94; Nicoara/Nicoară – 466; Nicola – 1.332; Nicolaie – 10.915; Nicolaita/Nicolaiţă/Nicolăiţă – 2; Nicolas – 43.090; Nicolaus – 85; Nicu – 24.158; Nicula – 14; Niculae – 21.862; Niculai – 3.218; Niculaie – 1.716; Niculaita/Niculaiţă/Niculăiţă – 9; Nicusor/Nicuşor – 45.464; Nik – 33; Nike – 4; Niklas – 44; Nikola – 197; Nikos – 125; Năiţă – 25.

Poartă prenumele Nicoleta 218.526 de femei.

Printre femei se întâlnesc şi următoarele prenume: Necolina – 1; Necolita/Necoliţa – 1; Neculina – 2.252; Neculita/Neculiţa – 178; Nica – 455; Nichi – 18; Nicola – 4.226; Nicolaita/Nicolaiţa/Nicolăiţa – 4; Nicole – 12.581; Nicoletta – 539; Nicolina – 2.373; Nicolita/Nicoliţa – 5.721; Nicoll – 148; Niculaita/Niculaiţa/Niculăiţa – 1; Niculeana – 10; Niculia – 24; Niculina – 43.759; Niculita/Niculiţa – 556; Nicuta/Nicuţa – 1.358; Nika – 37; Niki – 47; Nikki – 5; Nikky – 4; Niko – 4; Nikola – 86; Nikole – 208; Nikolet – 29; Nikoleta – 138; Nikolett – 814: Nikoletta – 540; Nikolette – 14; Nikoll – 23; Nikolle – 43; Niky – 9.

Mana dreaptă a Sfântului Nicolae se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București:

Nu se cunoaște cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a trecut la cele veșnice, unele surse indicând anul 340, altele 350. Sfântul Nicolae a fost înmormantat în Mira Lichiei. În anul 1087, din cauza musulmanilor, moaștele sale au fost mutate în Italia, în localitatea Bari. Aici sunt prezente într-o criptă, sub biserica închinată lui.

Potrivit unor surse, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de către Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de prețuire pentru lupta domnitorului împotriva păgânismului.

minunile de la biserica sfantul gheorghe nou din capitala s a vi

(Sursă info: digi24.ro, hotnews.ro, crestinortodox.ro, Sursă foto: huff.ro, naivia.ro, evz.ro)