Stiri din tulcea

Serviciul „Suntem aici – Ambulanţa Socială” este operaţional, anunţă DAPS Tulcea! Ambulanţa a fost recepţionată azi!

10 noiembrie 2021
Serviciul „Suntem aici – Ambulanţa Socială” este operaţional, anunţă DAPS Tulcea! Ambulanţa a fost recepţionată azi!

Serviciul „Suntem aici – Ambulanţa Socială” este operaţional, anunţă DAPS Tulcea! Ambulanţa a fost recepţionată azi!

Persoanele vârstnice din municipiul Tulcea vor putea beneficia de azi înainte de servicii medicale şi sociale. Serviciul „Suntem aici – Ambulanţa Socială” pentru persoanele vârstnice din municipiul Tulcea este de azi funcţional. Ambulanţa special dotată a fost astăzi recepţionată de primarul Ştefan Ilie, împreună cu Ştefana Zibileanu, şefa Direcţiei de Asistență și Protecție Socială Tulcea.
ambulanta sociala tulcea 8 ambulanta sociala tulcea 5 ambulanta sociala tulcea 4 ambulanta sociala tulcea 3 ambulanta sociala tulcea 2 ambulanta sociala tulcea 1
Față de persoanele aflate în vulnerabilitate autoritățile locale trebuie să intervină, însă nu cu premieri absurde, discriminatorii sau umilitoare, ci cu proiecte concrete, care să le protejeze sănătatea.
Municipiul Tulcea, prin Direcția de Asistență și Protecție Socială Tulcea perfecționează serviciile sociale pentru populație, prin proiectul „Suntem aici – Ambulanța Socială”, finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman și cofinanțat din bugetul local.
Începând de astăzi serviciile primăriei se extind și prin achiziția ambulanței sociale, care va fi în grija DAPS, pentru sprijinul persoanelor vulnerabile din municipiu. Aşa vom avea şi un număr mai corect al acestor persoane, care din păcate sunt din ce în ce mai multe. Este vorba de persoane în vârstă, singure, care au nevoie de sprijinul nostru pentru a ajunge la medicul de familie, la spital, la comisia de handicap, de exemplu. Persoane ale căror familii sunt plecate în străinătate şi noi trebuie să păstrăm legătura cu ei. Aici e vorba de o îngrijire permanentă, nu doar un premiu…
a declarat primarul Ştefan Ilie.
Directia de Asistență și Protecție Socială Tulcea implementează proiectul ”Suntem aici – Ambulanța Socială”. Măsurile din proiect vizează dezvoltarea si diversificarea serviciilor adresate vârstnicilor în scopul prevenirii degradării situației sociale și medicale, creşterea accesului și participării la servicii socio-medicale a persoanelor vârstnice vulnerabile expuse riscului de excluziune socială, precum și valorizarea vârstnicilor prin promovarea imaginii unei bătrâneţi active, demne şi utile.

Grup țintă:  minim 145 de persoane vulnerabile cu varste peste 65 ani si domiciliul in municipiul Tulcea, persoane aflate în situaţii de dependenţă sau în risc de excluziune socială (cauzate de problemele socio-medicale, urmare pierderii autonomiei functionale din cauze fizice, psihice sau mintale) si care, pentru a depasi starea de vulnerabilitate necesita sprijin.

Principalele activități ale  proiectului vizează înființarea și dezvoltarea serviciilor socio-medicale adecvate nevoilor specifice ale persoanelor vârstnice prin Inființarea serviciului Ambulanța socială  și Dezvoltarea serviciului de asistență și îngrijire la domiciliu – Unitatea de Ingrijiri ”Armonia precum și furnizarea de servicii socio-medicale destinate persoanelor vârstnice, respectiv: Servicii de intervenție în strada și la domiciliul persoanelor vârstnice și  Servicii suport pentru integrarea beneficiarului în familie si comunitate.

Cofinanțarea este asigurată din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, proiectul având o valoare totală de 2.359.709,66 lei din care 2.321.572,34 lei cheltuieli nerambursabile și 38,137.32 lei contribuție proprie.

ambulanta sociala tulcea 7 ambulanta sociala tulcea 6

Ambulanța Socială este un serviciu social INOVATIV ce vine în sprijinul comunității tulcene prin furnizarea de servicii de asistență și protecție socială persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate.

Principalele obiective ale Ambulanței Sociale sunt:
a) acordarea de suport și asistență socio-medicală persoanelor vârstnice vulnerabile care nu reprezintă urgențe medicale în sensul 112 și repartizarea acestora către servicii specializate:
– medicale;
– sociale acordate în centrele pentru persoanele fara adăpost;
– sociale (informare pentru obtinerea unor drepturi sociale, acordare ingrijire la domiciliu, cantina de ajutor social, asistenta si consiliere sociala si dupa caz, consiliere juridica, etc);
b) medierea relațiilor cu medicii de familie și cu serviciile publice de urgență specializate în vederea internării/cazării persoanelor aflate în situație de criză.