Azi la Prefectura Tulcea a avut loc o şedință privind incendierile intenționate

28 martie 2022 | Actualitate
Azi la Prefectura Tulcea a avut loc o şedință privind incendierile intenționate

Azi la Prefectura Tulcea a avut loc o şedință privind incendierile intenționate

Ședința de lucru cu autoritățile competente a fost convocată de prefectul Alexandru Dan Munteanu în contextul în care în ultima perioadă a crescut numărul arderilor necontrolate în județul nostru.

Prefectul județului Tulcea solicită mai multe acțiuni de prevenție dar și anchete ale organelor de cercetare în cazul incendierilor intenționate:

„Duminică seară am fost pe teren în zona Somova- Mineri, pe strada Livezilor din municipiu, incendiul era foarte intens, pe o suprafață mare, oamenii din zonă erau îngrijorați, normal. Solicit nu doar intensificarea acțiunilor de prevenție ci și prezența organelor de cercetare la fața locului, în zonele afectate, imediat cum sunt semnalate astfel de cazuri.
Solicit mai multă activitate în teren, misiuni zilnice de control și supraveghere în zonele stuficole, să fiți mai prezenți și mai activi“,
a declarat prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Garzii de Mediu, Inspectoratului județean de Poliție, Serviciului de Poliție pentru Delta Dunării, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură si Poliției de Frontieră, conform comunicatului de presa al Instituției Prefectului – Județul Tulcea emis azi.

Majoritatea zonelor incendiate sunt administrate de A.R.B.D.D., numărul agenților fiind insuficient pentru o monitorizare eficientă.

Reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Tulcea au precizat că în urma arderilor necontrolate din acest an nu au fost înregistrate victime umane.

APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu prin care este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

În urma acţiunilor inspectorilor din cadrul serviciului control pe teren al APIA Centrul Judeţean Tulcea au fost întocmite rapoarte de control şi au fost sancţionaţi un număr de 6 fermieri care au provocat intenţionat arderile suprafeţelor agricole încălcând astfel normele bunelor condiţii agricole şi de mediu.

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– Condiţii meteorologice fără vânt;
– Colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– Executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT