Stiri din tulcea

Se majorează amenzile pentru arderile necontrolate de stuf din Delta Dunării!

18 martie 2022
Se majorează amenzile pentru arderile necontrolate de stuf din Delta Dunării!

Se majorează amenzile pentru arderile necontrolate de stuf din Delta Dunării!

Ministrul Mediului anunță că vor fi majorate amenzile pentru arderea vegetației uscate. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15 mii lei pentru persoane fizice și 50 de mii și 100 de mii pentru firme, relatează biziday.ro.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Tanczos Barna a precizat că a semnat proiectul ordonanței de urgență care reglementează noile amenzi și că speră ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat.

amenzi arderi

Mesajul integral postat pe Facebook:

Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului.

Astfel am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, stufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei.

Am semnat proiectul ordonanței de urgență si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”.

În prezent, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an, precizează ISU Delta Tulcea.