Se împlinesc 6 ani de când se sărbătoreşte Ziua internaţională a femeilor în ştiinţă

11 februarie 2022 | Cultura
Se împlinesc 6 ani de când se sărbătoreşte Ziua internaţională a femeilor în ştiinţă

Se împlinesc 6 ani de când se sărbătoreşte Ziua internaţională a femeilor în ştiinţă

Azi, în întreaga lume, se marchează Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei.

Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 decembrie 2015 o rezoluţie privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate recunoaşterii rolului important al fetelor şi femeilor în domeniile ştiinţei şi tehnologiei, relateaza Agerpres.

Ideea instituirii acestei zile a fost generată în cadrul primului Forum mondial la nivel înalt privind Dezvoltarea şi Sănătatea Femeilor, organizat de Trustul Internaţional Academia Regală de Ştiinţe (Royal Academy of Science International Trust – RASIT), care a avut loc la 11 februarie 2015, la sediul central al ONU de la New York, după cum scrie pe pagina dedicată acestei zile, womeninscienceday.org.

Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei a fost marcată pentru prima dată la 11 februarie 2016, la sediul central din New York al ONU.

Decizia de fi proclamata o Zi internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei a venit în întâmpinarea eforturilor Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), Departamentului ONU pentru Egalitatea de Gen şi Emanciparea Femeilor (UN-Women), Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) şi a altor organizaţii pentru a încuraja şi sprijini accesul şi participarea fetelor şi femeilor la educaţia în ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică, la activităţi de formare şi cercetare la toate nivelurile.

Printre obiectivele marcării Zilei internaţionale a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei se află: oprirea tuturor formelor de discriminare faţă de fetele şi femeile din domeniul ştiinţei şi nu numai; toate fetele să beneficieze în mod gratuit, echitabil şi calitativ de o educaţie ştiinţifică primară şi secundară; de asemenea, să se asigure accesul egal al tuturor femeilor la o educaţie accesibilă şi de calitate tehnico-ştiinţifică, profesională şi terţiară, inclusiv cea la nivel de universitate; creşterea substanţială a numărului de femei de toate vârstele care au competenţe relevante, inclusiv competenţe tehnice şi profesionale, pentru ocuparea forţei de muncă, locuri de muncă decente şi antreprenoriat.

Comisia Europeană în România „vorbeste” în această zi de Marie Curie, singura femeie laureată a Premiului Nobel de două ori, pentru domenii diferite.

Marie Curie

În timpul Primului Război Mondial, aflând despre insufici­ența ajutorului medical acordat soldaților răniți, Marie Curie a mers pe câmpul de luptă, alături de voluntari, cu vehicule echipate cu instalații care utilizau raze X.

Peste 100.000 de doctoranzi și cercetători din Uniunea Europeană au beneficiat până acum de bursele europene care îi poartă numele.

(surse foto și info : Agerpres, womeninscienceday.org. si fb Comisia Europeană în România)

Alte Articole

191 de artiști înscriși la Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea”, Tulcea, 2024

191 de artiști înscriși la Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea”, Tulcea, 2024

23 iulie 2024

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea prin Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, Muzeul de Artă- Casa Avramide a anunțat finalizarea etapei de înscriere la Bienala Națională de Grafică…

CISTESTE MAI MULT
Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT